„Principala rută a migranţilor trece prin Macedonia. Cheltuim un milion de euro pe lună pentru a-i ajuta pe aceştia şi 800.000 de euro pentru forţele de poliţie suplimentare. Problema noastră rezultă din evenimente care se întâmplă în UE – migranţii sosesc în Macedonia de pe teritoriul Uniunii, deoarece nimeni nu-şi protejează graniţele”, a spus preşedintele Ivanov într-un interviu acordat cotidianului polonez Gazeta Wyborcza şi preluat de agenţia MIA.
Preşedintele macedonean a subliniat că ţara sa acţionează umanitar şi le permite migranţilor tranzitul. „Migranţii sosesc în Macedonia din Grecia, care deja a primit peste 450 de milioane de euro de la UE. Noi am primit doar 90.000 de euro până acum”, a declarat Ivanov.
El a mai spus că lasă de dorit cooperarea între instituţiile macedonene şi cele ale Uniunii Europene, în special ale Greciei. „Am avut deja un caz în care autorităţile elene au transportat 15.000 de migranţi la graniţa noastră. A trebuit să instituim stare de urgenţă şi să trimitem trupe militare pentru a ţine situaţia sub control, în condiţiile în care în oraşul de frontieră Gevgelija numărul de migranţi era deja cât numărul de localnici. A rezultat un protest al migranţilor care au aruncat cu pietre în forţele de poliţie, iar poliţiştii au fost nevoiţi să acţioneze. Macedonia a fost acuzată pentru această situaţie, chiar dacă aceşti oameni veneau de pe teritoriul UE. Din păcate, Uniunea Europeană a uitat de Balcani. Am fost lăsaţi să ne descurcăm singuri cu această problemă”, a relatat preşedintele macedonean.
Referitor la perspectiva europeană a ţării sale, preşedintele Ivanov a spus că, în pofida recomandării Comisiei Europene, Macedonia este încă blocată din cauza disputei cu Grecia asupra denumirii ţării. „Când Grecia s-a opus invitaţiei de aderare la NATO în 2008, am deschis un proces la Curtea Internaţională de Justiţie, care a stabilit că veto-ul a fost ilegal. Cu toate acestea, nimeni nu a respectat această sentinţă. Secretarul general al NATO a spus atunci că decizia Curţii nu este obligatorie pentru Alianţă. Frustrarea în rândurile populaţiei este enormă. Oamenii au văzut că în timp ce alte ţări făceau progrese, Macedonia stătea pe loc. Acesta este unul dintre motivele pentru care o dată la doi ani avem criză politică”, a explicat preşedintele Macedoniei.