Preşedintele Macron l-a nominalizat prim-ministru pe Michel Barnier

 Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat joi pe Michel Barnier, fost negociator-şef al UE pentru Brexit, drept prim-ministru al ţării, cu sarcina de a forma un nou guvern de uniune în serviciul ţării, relatează Reuters şi AFP.
AGERPRES - joi, 05 sept. 2024, 15:15
Preşedintele Macron l-a nominalizat prim-ministru pe Michel Barnier

În vârstă de 73 de ani, Michel Barnier, ar urma să devină cel mai în vârstă prim-ministru al ţării, care îi va urma în funcţie lui Gabriel Attal, în vârstă de 35 de ani, care a fost cel mai tânăr politician ce a deţinut această funcţie.

Barnier, membru al partidului de centru-dreapta Republicanii, se va confrunta cu provocarea de a trece reforme prin parlament şi a obţine aprobarea bugetului pe 2025, într-un moment în care Franţa este sub presiune din partea Comisiei Europene şi a pieţelor de acţiuni să-şi reducă deficitul.

O persoană cu o solidă experienţă politică atât în Franţa, cât şi la Bruxelles, Michel Barnier are reputaţia unui bun mediator: el a fost negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit atunci când Regatul Unit a părăsit blocul continental. Înainte de acest lucru a fost ministru în mai multe rânduri din 1993, în timpul preşedinţilor Francois Mitterand, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy.

El va trebui acum să-şi folosească toate calităţile diplomatice pentru a forma un guvern care să obţină votul parlamentului şi să pună capăt celei mai grave crize politice din ultimii 50 de ani, potrivit AFP.

O sarcină care o misiune imposibilă, atâta timp cât până acum nu s-a conturat o coaliţie viabilă. Adunarea naţională rezultată în urma alegerilor din iulie este fragmentată în trei blocuri – stânga, centru-dreapta şi extrema dreaptă.

Între timp, miniştrii demisionari vor rămâne în funcţie pentru a continua să gestioneze afacerile curente pe durata negocierilor cu partidelor, despre care mulţi susţin că vor fi lungi şi dificile.

Macron a riscat convocând alegeri parlamentare anticipate în iunie, coaliţia sa de centru pierzând zeci de locuri într-un scrutin în care niciun partid nu a obţinut majoritatea absolută în parlament.

Alianţa Noul Front Popular de stânga a ieşit pe primul loc, dar Macron nu a dorit să îi încredinţeze formarea unui guvern după ce alte partide au anunţat că vor vota împotriva acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Stellantis promite majorarea producției din Italia pentru a primi susținerea statului
Stellantis promite majorarea producției din Italia pentru a primi susținerea statului
Ca urmare a demisiei lui Carlos Tavares, cel care oprise, aparent, investițiile în Italia, grupul Stellantis revine asupra deciziei și promite menținerea uzinelor din Peninsulă și le alocă noi......
Ungaria – O nouă decizie controversată. Parlamentul a adoptat un nou amendament electoral prin care se reduce numărul circumscripțiilor din Budapesta
Ungaria – O nouă decizie controversată. Parlamentul a adoptat un nou amendament electoral prin care se reduce numărul ...
Parlamentul ungar a adoptat marţi un nou amendament care remodelează peisajul electoral al ţării prin reducerea numărului ...
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind „bună” Studiu
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind „bună” ...
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind "bună" - cea ...
Glasul roţilor de fier în 2024 – Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani. Ce proiecte au început şi s-au finalizat în transportul feroviar
Glasul roţilor de fier în 2024 – Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani. Ce proiecte au început ...
În materie de transport feroviar de călători, vedeta anului 2024 este trenul Coradia Stream, livrat de Alstom, prima garnitură ...