„Când este vorba de drepturile omului, există instanţe internaţionale”, a declarat preşedintele mexican în timpul conferinţei sale de presă zilnice. „Trebuie ţinută mereu deschisă uşa când este vorba de drepturile omului”, a adăugat el.
Joaquin Guzman, alias „El Chapo”, 65 de ani, a lansat marţi prin intermediul unuia dintre avocaţii săi un apel la ajutor către Mexic cu privire la „chinul psihologic” la care el pretinde că este supus în penitenciarul din Statele Unite, unde ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pe viaţă pentru trafic de droguri, spălare de bani şi uz de arme de foc.
Scrisoarea lui a fost transmisă prin avocaţii săi ambasadorului Mexicului în SUA.
Unul dintre avocaţii săi, Jose Refugio Rodriguez, a afirmat că doreşte ca Joaquin Guzman „să revină în Mexic”, pentru a fi aici judecat şi a-şi ispăşi pedeapsa într-o închisoare locală.
El a menţionat existenţa unor „convenţii penitenciare” între Mexic şi SUA.
Doleanţele lui „El Chapo” intervin după arestarea unuia dintre fiii săi, Ovidio Guzman, pe 5 ianuarie, în statul Sinaloa (nord-vest), în timpul unei operaţiuni ce s-a soldat cu 29 de morţi (10 militari şi 19 presupuşi criminali arestaţi de autorităţi).
Guzman, cândva temutul lider al Cartelului Sinaloa, evadase de două ori, în 2001 şi 2015, din închisori mexicane. Arestat din nou în Mexic în ianuarie 2016, el a fost extrădat în SUA în 2017.
Pe 18 iulie 2019, el a fost declarat vinovat de trafic de droguri, spălare de bani şi utilizare de arme de foc, de un tribunal din New York.
În faţa aceleiaşi instanţe din Brooklyn a început marţi procesul pentru trafic de cocaină a lui Genaro Garcia Luna, fost ministru mexican al Securităţii, între 2006 şi 2012.
Garcia Luna este acuzat că a acceptat mită pentru a proteja Cartelul Sinaloa a lui „El Chapo” şi că a fost implicat în traficul a cel puţin 53 de tone de cocaină către Statele Unite.