Cele mai multe dintre cerinţele grecilor au fost acceptate’, a subliniat Schulz. Acordul era posibil şi atunci n-ar mai fi existat referendum, grecii şi-ar fi primit banii şi s-ar fi putut merge pe calea însănătoşirii Greciei, a adăugat preşedintele Parlamentului European. ‘Dacă ei (grecii) spun ‘NU’ la referendum, vor trebui să introducă o nouă monedă după referendum, pentru că euro nu va fi disponibil ca mijloc de plată’, a spus Schulz, potrivit Reuters. ‘Şi cine le va plăti salariile? Cum vor plăti pensiile?’, s-a întrebat el.
În declaraţiile făcute duminică postului de radio Deutschlandfunk, Schulz a spus că a rămas surprins de această atitudine ‘ideologică’ potrivit căreia ‘100% din nimic este mai mult decât 1% din ceva şi cel care acceptă 1% din ceva este un trădător’.
În opinia sa, instituţiile creditoare – Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană (CE) – au făcut multe concesii Greciei. Schulz a adăugat că preşedintele executivului european, Jean-Claude Juncker, ‘a făcut mai multe concesii Greciei decât erau dispuşi să facă alţii din Eurogrup’, ‘şi trebuie spus acest lucru pentru a evita ca în Atena să se dea crezare mitului conform căruia ăştia (liderii europeni de la Bruxelles) n-au mişcat un deget’.