Preşedintele PE face apel la creşterea investiţiilor în cercetare şi inovare în UE

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut apel marţi, la Bruxelles, ca Uniunea Europeană să investească mai mult în cercetare şi inovare, adăugând că acestea "trebuie să facă parte din ADN-ul nostru".
Economica.net - mar, 27 nov. 2018, 15:26
Preşedintele PE face apel la creşterea investiţiilor în cercetare şi inovare în UE

„Ambiţia noastră trebuie să fie aceea de a fi cel mai mare şi cel mai atrăgător spaţiu de cercetare din lume. Cercetarea, inovarea şi noile tehnologii trebuie să facă parte din ADN-ul nostru”, a declarat Tajani în cadrul unei conferinţe comune la nivel înalt a Parlamentului European şi Comisiei Europene privind efectele cercetării şi inovării în viaţa de zi cu zi în UE.

Tajani a reamintit că UE a investit în cercetare şi inovare peste 200 de miliarde de euro în ultimii 30 de ani şi că în cadrul programului Orizont 2020 au fost sprijinite peste 18.000 de proiecte, la care au participat peste 45.000 de cercetători.

„Efectul multiplicator a fost foarte mare. Am creat milioane de locuri de muncă şi am susţinut o reţea de cercetători de excelenţă”, a spus preşedintele PE, care a adăugat că cercetarea din UE a ajutat la obţinerea multor Premii Nobel şi că a permis numeroase descoperiri ştiinţifice extraordinare care au îmbunătăţit calitatea vieţii.

„Nu există niciun sector care să nu fi beneficiat de pe urma cercetării şi inovării”, a subliniat el în cadrul conferinţei găzduite de PE.

Tajani a precizat de asemenea că cercetarea şi inovarea reprezintă de fapt nişte „valori” şi că cea mai importantă dintre acestea este „libertatea”.

El a oferit ca exemple faptul că programele de cercetare şi inovare din UE le-au oferit persoanelor cu dizabilităţi o mai mare libertate de mişcare, în timp ce programele Galileo şi Copernicus au permis crearea unui sistem GPS de foarte mare precizie.

„Trebuie să investim mai mult în cercetare şi inovare. Aceasta este misiunea noastră”, a subliniat preşedintele PE.

El a evidenţiat nevoia de creştere a investiţiilor în acest domeniu, pentru ca UE să rămână competitivă în faţa concurenţilor săi, în special SUA, dar şi Japonia, China, Coreea de Sud şi India.

Tajani a salutat propunerea Comisiei Europene ca bugetul pentru programul de cercetare şi inovare Orizont Europa (2021-2027), care va înlocui programul Orizont 2020, să fie de 100 de miliarde de euro, dar a cerut chiar o implicare mai mare.

„Propunerea PE este ca acest buget să crească de la 80 de miliarde de euro (cât este în prezent bugetul Orizont 2020 – n.r.) până la 120 de miliarde de euro. Cu 20 de miliarde în plus faţă de propunerea Comisiei Europene (…) Ne dorim un buget politic, care să reflecte nevoile cetăţenilor”, a spus el.

„Este o alegere politică, nu una tehnică, şi nici una strict economică şi financiară”, a precizat el.

„Fără inovare şi fără cercetare nu putem să avem creştere economică şi să fim competitivi”, a adăugat Tajani.

El a mai atras atenţia că Uniunea Europeană nu îşi permite să îi piardă pe tinerii cercetători, care sunt „resursele noastre fundamentale”.

„Nu trebuie să mai permitem ca tinerii cercetători să abandoneze universităţilor noastre pentru a merge în altă parte, pentru că nu avem curajul de a le da mai mulţi bani”, a spus Tajani, adăugând că angajamentul său ca preşedinte al PE este ca „împreună să facem tot ce ne stă în putinţa ca tinerii cercetători să poată rămâne Europa şi să poată să îşi realizeze visele, care sunt şi ale continentului nostru”.

Te-ar mai putea interesa și
Italia încearcă evitarea finanţării maşinilor din China prin reducerea sprijinului acordat industriei auto
Italia încearcă evitarea finanţării maşinilor din China prin reducerea sprijinului acordat industriei auto
Guvernul Italiei intenţionează să reducă fondurile alocate anterior în vederea sprijinirii industriei auto a ţării, pentru a evita finanţarea maşinilor produse în China, a anunţat......
Viktor Orban: Trump va schimba lumea, Europa trebuie să se adapteze. SUA vor ieşi din războiul din Ucraina, iar UE nu poate finanţa de una singură acest conflict
Viktor Orban: Trump va schimba lumea, Europa trebuie să se adapteze. SUA vor ieşi din războiul din Ucraina, iar UE nu ...
În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Statele Unite vor ieşi din războiul din Ucraina, pentru că liderul republican ...
Tranzacția Profi-Mega Image s-ar putea finaliza de-abia anul viitor. Ce spune Ahold Delhaize
Tranzacția Profi-Mega Image s-ar putea finaliza de-abia anul viitor. Ce spune Ahold Delhaize
Pentru prima dată de la anunțul tranzacției dintre Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, și Enterprise Investors, ...
Electrica se va împrumuta masiv. Decizie aprobată de acționari
Electrica se va împrumuta masiv. Decizie aprobată de acționari
Acționarii Electrica aprobat o emisiune de obligațiuni verzi de până de 500 de milioane de euro și cotractarea unei ...