Preşedintele PNL Sibiu cere anchetă parlamentară privind modul de alocare a banilor către primării

Economica.net
09 04. 2012
bani_lei_multi_14873700

Preşedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, solicită Parlamentului înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind modul de alocare, prin Hotărârea de Guvern din 3 aprilie, a sumei de 648 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru unele unităţi administrativ-teritoriale.

„Din anexa la Hotărârea de Guvern rezultă că suma de 648 milioane lei (150 milioane euro) a fost alocată de Guvernul Ungureanu numai localităţilor, oraşelor, municipiilor şi consiliilor judeţene unde aleşii locali fac parte din coaliţia de guvernare PDL-UDMR-UNPR. La nivelul judeţului Sibiu, s-au alocat bani tuturor primăriilor PDL, 21 la număr”, afirmă, într-un comunicat de presă transmis luni, Cazan.

El adaugă că fonduri au mai primit trei primării PSD, două conduse de PC şi două de FDGR, în timp ce primarilor PNL din judeţ „nu li s-a alocat niciun ban”.

„După cum se observă, sumele au fost alocate cu scopul de a cumpăra voturi cu bani din bugetul de stat, mită electorală, în perspectiva alegerilor locale din luna iunie, numai pentru autorităţile publice locale unde aleşii locali fac parte din coaliţia guvernamentală, cu încălcarea gravă a prevederilor legale, respectiv a Legii nr. 500 din 2002 privind finanţele publice şi a Legii bugetului de stat pe anul 2012”, afirmă Cazan.

Preşedintele PNL Sibiu consideră că Guvernul Ungureanu, prin aprobarea în mod netransparent a hotărârii, a încălcat prevederile legale.

„Conform Legii bugetului de stat pe anul 2012, suma prevazută la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului este de 226,9 milioane lei, mai mică decât suma alocată prin această hotărâre cu 421,3 milioane lei. Diferenţa prin care s-a suplimentat netransparent Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, faţă de suma aprobată în Parlament, nu se putea face decât prin cedarea unor sume de către unii ordonatori principali de credite, diminuând astfel sumele alocate pentru anumite domenii, cum sunt sănătate, educaţia, agricultura. Alocarea sumei de 648,2 milioane lei s-a făcut în mod netransparent şi fără nicio justificare privind cheltuielile urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar, respectiv la trei luni de la începutul acestuia, încălcând prevederile art 30 alin. (2) şi (3) din Legea nr 500 din 2002 privind finanţele publice. Conform art 5 din Legea bugetului de stat pe anul 2012, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată au destinaţii precise, ceea ce nu este cazul sumelor alocate conform Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 255 din 3 aprilie, pentru care nu a fost stabilită nicio destinaţie, fiind alocate pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012”, susţine deputatul PNL.

El solicită ca Parlamentul să ceară Curţii de Conturi a României să verifice „necesitatea, oportunitatea şi legalitatea suplimentării sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugată”, atât la Ministerul Finanţelor Publice, cât şi la toţi ordonatorii principali de credite care au cedat, anul acesta, sume la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Hotărârea de guvern prin care Executivul acordă bani primăriilor din Fondul de rezervă bugetară a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial, la puţin timp după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că a semnat, în aceeaşi zi, actul normativ, lista anexată indicând că cele mai mari sume din punct de vedere valoric sunt acordate consiliilor judeţene şi primăriilor conduse de reprezentanţii partidelor aflate la guvernare, în principal PDL.

Majoritatea primăriilor PDL beneficiare de cele mai mari fonduri au primit aceeaşi sumă, de fix două milioane lei, ceea ce ar trebui să însemne că necesităţile acestor primării sunt în cifră egală.

La momentul adoptării acestei hotărâri, Guvernul a insistat asupra faptului că banii nu au fost acordaţi pe criterii politice.

Potrivit Hotărârii de Guvern, 28 de primării din judeţul Sibiu au primit, din Fondul de rezervă bugetară, 11.615.000 de lei. Dintre acestea, 21 sunt conduse de reprezentanţi ai PDL, trei au primari PSD, două au primari FDGR şi două au primari PC.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa, săptămâna trecută, că va depune la Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere penală împotriva premierului şi a miniştrilor care au contrasemnat hotărârea de Guvern privind repartizarea unor sume către autorităţile locale din Fondul de rezervă.