‘Locul Ucrainei şi al altor ţări din Europa de Est – dacă ele o doresc şi dacă sunt pregătite pentru aceasta – este în casa noastră europeană comună’, a declarat Komorowski, în prezenţa omologului său ucrainean şi a mai multor alţi şefi de state din regiune.
Potrivit lui Komorowski, ‘războiul care continuă în Ucraina nu ne permite să uităm că încă mai există în Europa forţe care amintesc de cele mai sumbre perioade din istoria europeană a secolului al XX-lea, care se ghidează după logica zonelor de influenţă şi caută să-şi ţină vecinii într-o stare de dependenţă vasală’.
‘Atunci când încă o naţiune şi-a exprimat dorinţa de a se ralia Europei, aspirând la o viaţă normală, demnă, la condiţiile unei mai mari libertăţi, reacţia unui vecin mai puternic a fost recursul la forţă şi la modificarea frontierelor prin forţă’, a mai constatat preşedintele polonez, referindu-se la anexarea Crimeii de către Rusia, însă fără a numi acest teritoriu.
Potrivit AFP, cadrul peninsulei Westerplatte, unde, la 1 septembrie 1939, au fost trase primele lovituri de tun ale crucişătorului german Schleswig-Holstein asupra unei garnizoane poloneze, a conferit un cadru solemn acestor declaraţii ale lui Komorowski.
Imediat ce a fost anunţată, în ianuarie, reuniunea de la Gdansk a fost percepută de Moscova ca un contra-eveniment, menit să concureze tradiţionala parada de 9 mai din Piaţa Roşie. Ţările occidentale marchează victoria în Al Doilea Război Mondial la 8 mai, din cauza unei diferenţe de fus orar, care face ca, pentru Moscova, Germania să fi capitulat la 9 mai. În mod simbolic, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că anul acesta, pentru prima dată, Ucraina va celebra această aniversare la 8 mai.