Liderul de la Varşovia a susţinut că în ultimii ani statele din această zonă au avut „cea mai dinamică dezvoltare economică dintre toate regiunile economice europene”. El a amintit că în urma Summitului de miercuri Grecia a devenit al 13-lea membru al I3M şi astfel în această regiune există „120 de milioane de europeni antreprenori ambiţioşi”.
La rândul său, premierul croat Andrej Plenkovic a vorbit de faptul că, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, economia şi energia au fost afectate „nu temporar, ci structural”. În acest caz, a arătat că „este nevoie de adaptare”.
Şi preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics, a evidenţiat că „situaţia geopolitică a subliniat importanţa vitală a conectivităţii sustenabile”. De asemenea, el a vorbit despre importanţa interconectivităţii. „Creşterea economică nu se poate face în izolare”, a subliniat el.
La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a vorbit despre „şantajul energetic al Rusiei” pe care ţara sa l-a trăit. El a arătat că Lituania cunoaşte valoarea securităţii energetice şi are ca ţintă ca în 2030 şi devină producătoare de energie verde autosuficientă.
Mai mult, Nauseda a vorbit de varianta unor coridoare de transport al cerealelor ucrainene prin regiunea baltică, estimând că acestea ar avea o capacitate de 10 milioane de tone pe an.
Reprezentantului Special al Preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, a subliniat importanţa energiei verzi. Trecerea la energia verde, a subliniat acesta, este „cea mai mare transformare a economiilor, de la revoluţia industrială”.
Oficialul american a amintit că oamenii de ştiinţă au atras atenţia privind încălzirea globală în urmă cu 35 de ani, iar în prezent aceste fenomene naturale „se desfăşoară tot mai repede”.
„Tranziţia la energia curată este soluţia pentru încălzirea globală” a arătat Kerry şi a spus că varianta obţinerii de energie curată prin intermediul reactoarelor nucleare este una sigură.