Preşedintele Raiffeisen: Afacerile din Rusia merg bine. Vrem să înregistrăm creştere în România, Cehia şi Slovacia
‘Nu ne putem plânge deloc de subsidiara noastră din Rusia, care este probabil cea mai bună bancă din această ţară cu un grup de clienţi de primă clasă’, a declarat Walter Rothensteiner într-un interviu acordat publicaţiei austriece ‘Kurier’.
Referindu-se la subsidiara din Ucraina, care înregistrează pierderi, preşedintele RBI a apreciat că ‘situaţia este neplăcută dar nu putem face nimic în această privinţă’.
Ungaria se redresează lent iar alte pieţe unde este prezentă RBI nu merg rău, inclusiv Austria, a explicat reprezentantul grupului austriac. Acesta a minimalizat potenţialul impact în regiune al creditelor ipotecare în franci elveţieni.
‘Este, parţial, o problemă în Polonia, dare avem clienţi de primă clasă şi nu vedem că vor intra în incapacitate de plată’, a dat asigurări Rothensteiner.
În 2014, Raiffeisen Bank International a înregistrat pierderi preliminare de 493 de milioane de euro, ceea ce a determinat RBI să anunţe că va reduce sau va renunţa la operaţiunile mai mici din Asia şi SUA, îşi va reduce semnificativ expunerea la Ucraina şi Rusia şi va vinde banca sa online din Slovacia, Zuno. Banca austriacă speră că prin aceste măsuri vor fi reduse activele riscante cu 16 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2017.
Întrebat dacă banca ar putea reveni pe profit în 2015, preşedintele RBI a răspuns: ‘Oamenii uită întotdeauna că celelalte 13 din cele 15 subsidiare au o evoluţie bună iar tendinţa va continua’.
Decizia neaşteptată a Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăţi pentru cele aproximativ 550.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Majoritatea împrumuturilor au fost contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul.
În România, Raiffeisen Bank deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii. La finalul anului 2014, reţeaua Raiffeisen Bank număra 527 de unităţi, peste 1.100 de ATM-uri şi aproximativ 13.000 de EPOS-uri.