‘Am fost nevoiţi să constatăm că statutul nostru de neutralitate nu a fost şi nu este respectat de către Federatia Rusa, care îşi menţine trupele în regiunea transnistreană, deşi la Reuniunea OSCE de la Istanbul, în 1999, s-a angajat să şi le retragă’, a declarat preşedintele moldovean.
‘Reiterez pe aceasta cale pozitia Republicii Moldova cu privire la necesitatea finalizării retragerii stocurilor de muniţii şi a forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre. De asemenea, pledăm pentru transformarea operaţiunii de pacificare din zona de securitate în una civila sub mandat internaţional’, a adăugat liderul de la Chişinău.
În acest context, liderul de la Chişinău a spus că Republica Moldova încearcă să utilizeze conceptul de neutralitate într-o manieră care să permită contracararea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.
‘Principiul de neutralitate nu este aplicabil în raport cu organizaţiile criminale, extremismul, terorismul şi încălcările dreptului internaţional. Toate statele lumii, inclusiv cele neutre, trebuie să se solidarizeze şi să facă front comun împotriva acţiunilor teroriste care atentează la cele mai importante valori ale umanităţii’, a adăugat Nicolae Timofti, citat de Moldova.org.