Timofti a subliniat că ‘majoritatea (parlamentară declarată) nu a întrunit numărul necesar de voturi’. ‘Din 56 (de deputaţi semnatari) s-au retras şapte. Am cerut reconfirmarea semnăturilor, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Prin urmare, am decis. Domnul Ion Păduraru îndeplineşte toate condiţiile de integritate. Va avea de muncit foarte mult. Am convenit să formeze guvernul din oameni pricepuţi, competenţi, din domeniile pe care le vor administra. Sper că parlamentarii o să-i acorde votul de încredere’, a spus preşedintele Republicii Moldova.
Nicolae Timofti a declarat că îl cunoaşte de mult timp pe Ion Păduraru şi că acesta are capacităţi de management şi de organizator. ‘Sunt convins că întruneşte toate condiţiile de integritate pentru a ocupa această funcţie’, a declarat Timofti.
Preşedintele Republicii Moldova şi-a exprimat încrederea că parlamentarii vor lua în considerare aceste calităţi şi îi vor acorda votul de încredere lui Ion Păduraru. Nicolae Timofti a ţinut să amintească faptul că dacă Parlamentul nu va accepta noua candidatură, vor fi create premise pentru declanşarea alegerilor anticipate.
La rândul său, Ion Păduraru a declarat că de vineri, 15 ianuarie, va începe discuţiile cu fracţiunile care susţin vectorul european al Republicii Moldova. Prioritatea numărul unu este stabilizarea situaţiei economice şi sociale a Republicii Moldova şi reluarea dialogului cu instituţiile financiare, a declarat Ion Păduraru imediat după desemnarea sa.
Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ. În cazul în care nu se reuşeşte formarea unui nou guvern, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.