Curtea a menţionat într-un comunicat că ‘va examina sesizarea nr.1f/2018 din 4 ianuarie privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova (refuzul de a promulga Legea nr.257 cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr.260/2006)’.
Sesizarea a fost depusă joi de către deputatul Sergiu Sârbu, reprezentant al Partidului Democrat, aflat la guvernare.
Tot joi, Igor Dodon a cerut Curţii Constituţionale să ateste constituţionalitatea ‘legii antipropagandă’. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon susţine că această lege ar ‘atenta la principiile democraţiei’.
Cu trei zile în urmă, Curtea Constituţională a decis să suspende atribuţiile lui Igor Dodon în ceea ce priveşte numirea noilor miniştri în guvernul condus de premierul Pavel Filip. Prerogativele prezidenţiale în acest sens trec la preşedintele parlamentului Andrian Candu sau la premier, potrivit deciziei din 2 ianuarie a Curţii Constituţionale.
La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituţională a decis că preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de premier corespunde funcţiei, însă nu are drept de veto în raport cu propunerea premierului.
Refuzul deliberat al preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională – constând în a da curs propunerii repetate a prim-ministrului – constituie o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale şi poate fi considerată o situaţie în care preşedintele este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile. Interimatul, într-un asemenea caz, este asigurat de preşedintele parlamentului sau de premier.
În acelaşi mod a fost numit în funcţie ministrul apărării, Eugen Sturza la sfârşitul lunii octombrie. Decretul de numire a fost semnat, atunci, de Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională a suspendat temporar şi parţial atribuţiile preşedintelui Dodon.