Potrivit Alinei Petrescu, Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii de funcţionare a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
‘Pe ordinea de zi suplimentară de astăzi a fost o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii de funcţionare a (…) ANCOM. Este vorba de o ordonanţă de urgenţă care modifică modalitatea de numire a preşedintelui şi vicepreşedinţilor acestei instituţii. În speţă, preşedintele şi vicepreşedinţii vor fi numiţi tot la propunerea Guvernului, cum se întâmplă acum, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi’, a spus Petrescu.
Ea a precizat că, în prezent, ANCOM nu are conducere.
‘Mandatul precedentului preşedinte a expirat. Nu există drept de semnătură. Trebuia numită o nouă conducere. (…) ANCOM este o instituţie care funcţionează în subordinea Parlamentului. Este absolut firesc ca Parlamentul să fie cel care decide final asupra conducerii acestei instituţii’, a explicat Petrescu, întrebată de ce a fost nevoie de aprobarea acestei OUG, având în vedere că până în prezent conducerea ANCOM a fost asigurată de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, numiţi de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.
Alina Petrescu a precizat că Guvernul urmează să facă propuneri pentru conducerea ANCOM, în conformitate cu prevederile noii OUG.
‘Toate aceste demersuri trebuie acum făcute – evident după publicarea în Monitorul Oficial – după noul regulament. Guvernul va face propuneri, iar ele vor fi votate în plenul Parlamentului’, a afirmat Alina Petrescu.
În prezent, funcţia de preşedinte şi cele două funcţii de vicepreşedinte ale ANCOM sunt vacante. Potrivit legii, durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeaşi perioadă o singură dată, se arată într-un comunicat al Guvernului, remis joi AGERPRES.
Pe 27 martie, Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, a anunţat, în conferinţa sa de bilanţ, că va ocupa funcţia de şef al Diviziei de Strategie a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU), începând din prima parte a lunii mai.