Președintele Rumen Radev se așteaptă ca o bancă chineză să deschidă o sucursală în Bulgaria

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi că se aşteaptă ca o bancă chineză să deschidă o sucursală în țară şi, de asemenea, să fie lansată o cursă aeriană directă Beijing-Sofia, pentru ca relaţiile de business între cele două ţări să primească un impuls, transmite agenția germană de presă BTA, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 12 sept. 2024, 17:27
Președintele Rumen Radev se așteaptă ca o bancă chineză să deschidă o sucursală în Bulgaria

Luând cuvântul la un forum de afaceri bulgaro-chinez, organizat joi la centrul de conferinţe NDK, Radev a subliniat că în acest an cele două ţări aniversează 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

„Nu ar trebui să uităm că Bulgaria este a doua ţară din lume care a recunoscut Republica Populară Chineză. Îmi place să glumesc şi să spun că URSS, prima ţară care a recunoscut Republica Populară Chineză, a încetat să existe în mod oficial, lăsând practic Bulgaria drept prima ţară. Această aniversare este o ocazie pentru a ne uita la relaţia noastră şi cred că reuniunile de astăzi vor adânci şi extinde această cooperare”, a spus Rumen Radev.

Preşedintele Bulgariei şi-a exprimat speranţa că reuniunile care vor avea loc cu ocazia forumului vor genera rezultate concrete în relaţiile dintre Bulgaria şi China.

Radev a reamintit că în timpul vizitei sale oficiale la Beijing, în 2019, a semnat o declaraţie cu omologul său chinez Xi Jinping cu privire la înfiinţarea unui parteneriat strategic între Bulgaria şi China. „După această declaraţie, mă aştept în continuare să se întâmple unele lucruri. Primul, să avem o sucursală a unei bănci chineze în Bulgaria, astfel încât să revigorăm relaţiile de business, şi al doilea, să avem o legătură aeriană directă între Beijing şi Sofia, astfel încât afacerile şi turismul se vor intensifica”, a spus preşedintele Bulgariei.

„În ultimii ani, China a devenit un partener foarte important al Bulgariei şi această ţară are un mare respect pentru China”, a spus Radev. Acesta a reamintit că, în luna iunie, un investitor chinez a deschis o uzină la Plovdiv care produce componente de aluminiu pentru vehicule electrice.

„Sper că acesta este primul dar nu şi ultimul pas şi că vom avea o cooperare reciproc avantajoasă. Această expoziţie este o dovadă a succesului uriaş al Chinei, în special în ceea ce priveşte producţia de automobile electrice. Bulgaria a fost şi ea un succes uriaş în ultimii ani şi sectorul automotive este una din industriile noastre cu cel mai puternic ritm de creştere, cu 350 de companii şi 11% din PIB”, a spus Radev. Potrivit acestuia, nu există un producător de automobile din Europa care să nu aibă o componentă din Bulgaria.

Pe lângă sectorul automotive, Bulgaria şi China ar putea coopera şi în alte sectoare.

Radev a prezentat condiţiile pentru derularea de afaceri în Bulgaria şi a îndemnat companiile chineze să profite de ele. „Cred că şi mai multe noi oportunităţi vor apărea astăzi prin dialog. Vreau să vă comunic aşteptările Bulgariei pentru un comerţ şi mai echilibrat. Această ţară poate face mult mai multe pentru a relaxa toate procedurile pentru un comerţ echilibrat, care în prezent se situează la patru miliarde dolari, şi dacă vom continua în acest fel, va ajunge la 10 miliarde dolari în viitorul apropiat”, a spus preşedintele Bulgariei.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor privind un blocaj în aprovizionarea pe Marea Neagră
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor ...
Cotaţiile la grâu au înregistrat cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, pe fondul atenuării temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră, transmite Bloomberg,......
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, își continuă consolidarea în zona Ardealului ...
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit în şedinţa de marţi că proiectul de rectificare bugetară, care va fi una ...
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Primele utilaje au început lucrul pe Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13), anunță marți reprezentanții Direcției Regionale ...