Președintele sârb Vucic trimite armata în apropierea frontierei cu Kosovo, după ce au avut loc ciocniri între poliție și protestatari

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo, după ciocniri între protestatari sârbi şi poliţie într-un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 26 mai 2023, 19:22
Președintele sârb Vucic trimite armata în apropierea frontierei cu  Kosovo, după ce au avut loc ciocniri între poliție și protestatari

„A fost ordonată o mişcare urgentă (de trupe) spre graniţa cu Kosovo”, a declarat ministrul Apărării, Milos Vucevic, în direct la televiziune. ‘Este clar că are loc o teroare împotriva comunităţii sârbe din Kosovo’, a adăugat el.

În localitatea Zvecan s-au produs ciocniri între poliţie şi protestatari după ce o mulţime s-a strâns în faţa clădirii primăriei, încercând să îl împiedice pe noul primar, un etnic albanez, să intre în biroul său.

Poliţia kosovară a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

O maşină de poliţie a fost incendiată, a transmis un reporter al agenţiei Reuters.

Protestele urmează după alegerile locale care au fost boicotate masiv.

În jur de 50.000 de sârbi care trăiesc în patru localităţi din nordul Kosovo, printre care şi Zvecan, au boicotat votul din 23 aprilie pentru a protesta faţă de nerespectarea cererilor lor de mai multă autonomie – un nou pas înapoi pentru acordul de pace din martie între Serbia şi Kosovo.

Participarea la vot a fost de doar 3,47%, iar localnicii sârbi au spus că nu vor colabora cu noii primari din cele patru municipalităţi, toţi proveniţi din partide etnice albaneze, întrucât nu îi reprezintă.

Mai devreme vineri, poliţia din Pristina a emis un comunicat în care spunea că îi asistă pe noii primari să poată intra în primăriile din cele patru localităţi.

Primarul din Zvecan a fost escortat cu succes în biroul său, potrivit unui anunţ la postul de radio al poliţiei.

Sârbii din nordul Kosovo, unde sunt majoritari, nu recunosc declaraţia de independenţă din 2008 a Kosovo de Serbia.

Planul sprijinit de Occident şi convenit verbal în martie de guvernele kosovar şi sârb viza să detensioneze situaţia, acordându-le locuitorilor sârbi mai multă autonomie, guvernul de la Pristina păstrând autoritatea ultimă.

Zece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la un spital local pentru răni minore şi efecte ale gazelor lacrimogene, au indicat autorităţile medicale sârbe locale.

Blerim Vela, şeful administraţiei preşedintei kosovare Vjosa Osmani, a acuzat „structuri ilegale şi criminale ale Serbiei” pentru escaladarea tensiunilor. „Serbia poartă întreaga responsabilitate pentru escaladare”, a spus el într-un comunicat.

Câteva vehicule ale misiunii NATO de menţinere a păcii au fost văzute în vecinătatea locului incidentului, unde elicoptere survolau zona, potrivit reporterului Reuters.

Jeffrey Hovenier, ambasadorul SUA la Pristina, a condamnat acţiunea poliţiei.

„SUA condamnă acţiunea în curs a autorităţilor kosovare de a intra în clădirile municipale din nordul Kosovo. Măsurile violente de astăzi ar trebui să înceteze imediat”, a transmis el pe Twitter.

Chris Murphy, senator american democrat şi membru al Comisiei pentru Relaţii Externe, care a vizitat recent Kosovo, a spus că a fost ‘luat prin surprindere’ de incident. ‘Ca prieten al Kosovo, sunt luat total prin surprindere. El (premierul albanez Albin Kurti) ar trebui să înceteze imediat această provocare’, a scris senatorul american.

 

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Vești proaste pentru cei cu credite în euro. Ce se va întâmpla cu dobânzile
Vești proaste pentru cei cu credite în euro. Ce se va întâmpla cu dobânzile
Următoarea reducere a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană nu va avea loc prea curând, având în vedere revenirea recentă a inflaţiei, a declarat sâmbătă Robert Holzmann,......
Cresc masiv amenzile de circulație, de la 1 ianuarie. La cât ajunge punctul de amendă
Cresc masiv amenzile de circulație, de la 1 ianuarie. La cât ajunge punctul de amendă
În absența unei noi intervenții legislative care să apară în următoarele două zile, valoarea amenzilor de circulație ...
Criză de proporții în Statele Unite, s-a atins un nou record negativ
Criză de proporții în Statele Unite, s-a atins un nou record negativ
Numărul persoanelor fără adăpost din Statele Unite a crescut în ultimul an cu 18%, un procent-record, potrivit Departamentului ...
”Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte!”. Cu ce riscuri se va confrunta economia lumii în 2025
”Pregătiţi-vă pentru vremuri incerte!”. Cu ce riscuri se va confrunta economia lumii în 2025
Economia mondială abia a început să lase în urmă impactul pandemiei de Covid-19, dar în 2025 este pe cale să se confrunte ...