„Consider că e o mare eroare desemnarea lui Şova în Cabinet, e o mare eroare, având în vedere reacţiile care pot să apară împotriva Guvernului ca urmare a afirmaţiilor antisemite pe care le-a făcut. Nimeni în Europa nu iartă şi nu tolerează antisemitismul”, a spus Traian Băsescu.
El a salutat schimbarea lui Andrei Marga de la Ministerul de Externe, pe care l-a caracterizat drept „o calamitate”, însă a apreciat că şi numirea lui Titus Corlăţean la şefia diplomaţiei române reprezintă o greşeală. „Am avut azi şi o anunţată remaniere. Dacă este ceva important, e că va fi remaniat ministrul Marga de la Externe, care era o calamitate pentru România. Repet, o calamitate. Nepregătit pentru asemenea funcţii, cu idei puţine, lipsit de fantezie şi credibilitate, neştiutor de carte în ale externelor, bun în socialism ştiinţific. Desemnarea lui Corlăţean la Externe, o altă mare eroare. El a contrasemnat ordonanţa de urgenţă prin care s-au redus atribuţiile CCR”, a afirmat Traian Băsescu.
El a făcut apel la preşedintele interimar Crin Antonescu să respingă jurământul de învestitură pe care Dan Şova şi Titus Corlăţean urmează să îl depună. „Fac apel la preşedintele interimar Crin Antonescu: încă nu e prea târziu, puteţi să nu le primiţi jurământul lui Şova şi lui Corlăţean. E o sugestie pentru binele României”, a spus preşedintele suspendat.
În ceea ce o priveşte pe judecătoarea Mona Pivniceru, Traian Băsescu a apreciat că este foarte pregătită din punct de vedere profesional şi că luptă pentru independenţa justiţiei, ceea ce, în opinia sa, este cel mai important criteriu în numirea unui ministru la Justiţiei.
Preşedintele interimar Crin Antonescu a semnat luni decretele pentru desemnarea lui Mircea Duşa ca ministru al Administraţiei şi Internelor, a lui Radu Stroe ca ministru delegat pentru Administraţie, a lui Titus Corlăţean ca ministru al Afacerilor Externe, a lui Dan Şova ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul şi a lui Mihai Voicu – ministru delegat pentru Mediul de Afaceri.
Mona Pivniceru a fost propusă pentru portofoliul Justiţiei, dar Secţia pentru judecători a CSM a decis luni, în unanimitate, că aceasta nu poate fi detaşată la Ministerul Justiţiei. Ea a declarat ulterior că va analiza cu colegii de la CSM ce funcţie va alege: pe cea de ministru sau pe cea de membru al Consiliului, în condiţiile în care va avea ales între cele două.