„Vrem ca banii să revină cât mai curând posibil”, a declarat Moncef Marzouki pentru televiziunea publică elveţiană RTS. „Dacă ni-i restituie în 50 de ani ca în cazul banilor evreilor, nu are nici un rost”, a adăugat el.
Potrivit preşedintelui tunisian, situaţia economică a ţării sale, cu „800.000 de şomeri” şi „regiuni (…) pregătite să explodeze deoarece oamenii nu mai suportă mizeria”, justifică restituirea rapidă a banilor lui Ben Ali.
Marzouki cere conştientizarea problemei de către autorităţile politice şi bancare elveţiene şi adaugă că va „căuta probabil o întâlnire cu Consiliul Federal (Guvernul)”, când va veni la Geneva în iunie.
Marzouki va merge la Geneva zilele următoare cu ocazia Conferinţei anuale a muncii (Adunarea generală) a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIT), care începe miercuri.
Reacţionând la aceste afirmaţii, Ministerul elveţian al Afacerilor Externe a precizat că „Elveţia este hotărâtă să restituie cât mai rapid posibil averile în prezent blocate în Elveţia, a căror origine ilicită a fost stabilită” şi că „nici o ţară nu a depus eforturi mai mari” în acest sens.
Statul „speră că problema proprietarilor legitimi ai fondurilor blocate în Elveţia va fi soluţionată rapid de autorităţile judiciare şi că averile dobândite ilegitim vor putea fi restituite”, precizează Berna.
La 19 ianuarie 2011, Elveţia, ca şi vecinii săi europeni, a decis să blocheze averile pe care fostul preşedinte tunisian Ben Ali şi anturajul său le-ar putea deţine în Confederaţie.
În octomrbie, Berna a indicat că a blocat averi tunisiene în valoare de 60 de milioane de franci elveţieni (48,7 milioane de euro).
Însă în opinia lui Marzouki, aceste sume sunt „derizorii”. „Cred că vorbim doar de 10 la sută din averile care au fost depuse în bănci elveţiene”, apreciază el.