Cei doi şefi de stat au discutat despre „mijloacele de consolidare a cooperării bilaterale în diferite domenii şi problematici comune”, precum şi despre evoluţia situaţiei internaţionale, a transmis Spa.
Recep Tayyip Erdogan îi succede preşedintelui egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, care a avut duminică o întrevedere cu regele saudit Salman şi îl precede pe premierul pakistanez, Nawaz Sharif, aşteptat de monarh în cursul acestei săptămâni.
„Pakistanul şi Arabia Saudită îşi coordonează de multă vreme poziţiile lor”, a subliniat un oficial pakistanez sub acoperirea anonimatului, confirmând vizita de două zile a prim-ministrului Sharif.
Conducători din Qatar, Kuweit, Iordania şi Emiratele Arabe Unite s-au deplasat până în prezent la Riad, iar alţi şefi de state arabi sunt aşteptaţi, potrivit lui Nawaf Obaid, cercetător la Belfer Center de la Universitatea Harvard.
Recep Tayyip Erdogan a sosit la Riad după un pelerinaj la Mecca şi o vizită la Medina, două din locurile cele mai sfinte ale islamului.
„Arabia Saudită este pe cale să îşi redinamizeze politica sa externă pentru a plasa regatul în rolul său de federator principal al lumii sunnite datorită avantajelor sale unice”, a explicat cercetătorul, referindu-se la locurile sfinte ale islamului situate în Arabia Saudită, dar şi la economia şi statutul său de prim exportator mondial de ţiţei.
„Atât timp cât există discuţii serioase între puterile sunnite, se poate începe creionarea unei politici care să aibă în vedere Iranul şi SI”, consideră expertul amintit.
Arabia Saudită participă la o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite pentru a lupta contra grupării extremiste sunnite SI care comite tot mai multe atrocităţi pe teritoriile ocupate din Siria şi Irak.