Preşedintele Turciei a promulgat legea controversată care limitează consumul de alcool
Preşedintele „a trimis Legea 6.497 la serviciile premierului pentru publicare” în Monitorul Oficial, a anunţat Preşedinţia turcă într-un comunicat.
Legea va intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial.
Textul legii a fost prezentat în Parlament de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, în numele protejării sănătăţii populaţiei, şi a fost votat la 24 mai la capătul unei proceduri de o rapiditate rară.
Potrivit legii, vânzarea produselor alcoolice este interzisă în toate unităţile comerciale în intervalul orar 22.00-06.00, precum şi la orice oră în apropierea instituţiilor şcolare şi moscheilor. Mesaje amintind pericolele alcoolului sunt de-acum obligatorii pentru toate băuturile de acest tip.
De asemenea, sponsorizarea unor evenimente sportive sau de alt fel de către producători de băuturi alcoolice este interzisă, ca şi prezenţa imaginilor ce încurajează consumul de alcool difuzate în filmele de la cinematograf, serialele de televiziune şi videoclipurile muzicale.
Textul înăspreşte, de asemenea, măsurile luate în cazul conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzând o amendă de 700 de lire turceşti şi o suspendare de şase luni a permisului de conducere pentru orice şofer care prezintă un nivel al alcoolemiei mai mare de 0,05%. Cei a căror alcoolemie trece de 0,1% sunt pasibili de o pedeapsă de doi ani de închisoare.
În cursul dezbaterilor parlamentare, opoziţia laică a denunţat puternic o lege de o severitate excesivă care îi permite regimului să reglementeze comportamentul privat al populaţiei şi care islamizează societatea turcă.
Aprobarea acestui text controversat intervine în timp ce zeci de mii de turci ies în stradă de 11 zile pentru a cere demisia lui Erdogan, acuzat de alunecare spre autoritarism şi intenţia de a islamiza Turcia.
Legea face parte din principalele nemulţumiri ale manifestanţilor, numeroşi dintre ei consumând bere în stradă pentru a sfida ordinea morală pe care încearcă, potrivit lor, să o impună guvernul.