Președintele Turciei susține un gazoduct între Turkmenistan și Europa

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a manifestat susţinerea pentru construirea unui nou gazoduct care ar transporta gaz natural dinspre Turkmenistan şi ar reduce astfel dependenţa Europei faţă de gazul rusesc.
AGERPRES - mie, 14 dec. 2022, 18:15
Președintele Turciei susține un gazoduct între Turkmenistan și Europa

În prezent „transportăm gaz din Marea Caspică spre Europa prin coridorul (existent), care este coloana vertebrală a gazoductului transanatolian” ce trece prin Azerbaidjan, Georgia şi Turcia, a declarat Erdogan la un summit cu omologii săi azer şi turkmen, Ilham Aliev şi Serdar Berdîmuhamedov, desfăşurat în oraşul turkmen Avaza.

„În aceeaşi manieră trebuie să lansăm lucările care să permită transportul gazului natural turkmen către pieţele occidentale”, a sugerat Erdogan, conform AP.

Un viitor astfel de gazoduct care să pornească din Turkmenistan ar putea fi conectat celui deja existent între Azerbaidjan şi Turcia.

Turkmenistanul deţine a şasea rezervă mondială dovedită de gaz natural, potrivit administraţiei americane însărcinate cu energia. Gazul turkmen a fost până în prezent exportat prin Rusia. În acelaşi timp, Turkmenistanul şi-a sporit livrările de gaz către China şi caută să obţină accesul şi pe alte pieţe prin intermediul Turciei.

Ideea avansată de liderul turc ar putea fi agreată de Uniunea Europeană, care de când a început războiul pornit de Rusia în Ucraina caută soluţii de înlocuire a gazului rusesc.

Preşedintele turc încearcă în acest timp să menţină relaţii bune atât cu Kievul cât şi cu Moscova şi să medieze între cele două părţi.

O altă iniţiativă energetică susţinută de Erdogan şi avansată iniţial de preşedintele rus Vladimir Putin este crearea unui ”hub gazeifer” în Turcia, pe unde să fie exportat gazul rusesc spre Europa pentru a ocoli Ucraina şi a nu mai folosi gazoductele prin Marea Baltică avariate în urma unui sabotaj pe care Rusia îl atribuie Statelor Unite.

Preşedintele Erdogan visează de mult timp să folosească poziţia geografică a ţării sale pentru a face din Turcia unul dintre principalele centre mondiale ale comerţului cu energie.

Vorbind despre războiul din Ucraina, Erdogan a spus la summitul din Turkmenistan că încă mai crede în posibilitatea unei încetări a focului şi pentru aceasta continuă dialogul cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

„Sper că vom putea ajunge la un acord asupra unei încetări a focului, care să deschidă calea pentru o pace pe termen lung”, a afirmat preşedintele turc, subliniind că o pace ”justă” poate fi obţinută doar prin dialog.

Te-ar mai putea interesa și
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene. Din totalul......
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...