Preşedinţia va cere Ministerului Educaţiei situaţia directorilor numiţi prin derogare

Consilierul de stat Ligia Deca, şeful Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială, a declarat, luni, într-un interviu acordat News.ro, că ordinul privind numirea directorilor unităţilor de învăţământ prin derogare este un "semnal extrem de negativ" în sistem, fiind răsplătiţi cei care au dovedit că nu au avut performanţe, iar măsura a fost luată şi ca urmare a "presiunii" venite din partea foştilor directori, care şi-au pierdut posturile.
Economica.net - lun, 09 ian. 2017, 13:25
Preşedinţia va cere Ministerului Educaţiei situaţia directorilor numiţi prin derogare

„Prin această derogare în bloc, practic inspectorii pot delega aceiaşi directori pe post, chiar dacă ei nu au luat concursul sau nu s-au prezentat. De ce nu este bine ce se întâmplă: persoanele care nu au promovat concursul sunt dovedit nepotrivite pentru funcţia respectivă şi în România discutăm mult despre calitatea educaţiei, despre cât de nepotrivită este pe alocuri infrastructura şcolară. Cred că este absolut necesar să avem directori competenţi şi independenţi”, a spus Ligia Deca.

Ea afirmă că la baza schimbării metodologiei stă şi o „presiune” venită din rândul foştilor directori, care fie au ratat examenele, fie nu s-au prezentat, dar au dorit să revină la conducerea unităţilor şcolare.

„Era o presiune care venea din zona persoanelor care se aflau în situaţia pe care o invocă această derogare, cei care nu au promovat, foşti directori, sau care nu s-au prezentat la concurs. Sunt câteva sute de persoane în această situaţie. Sunt şi o serie de alţi factori, de tipul inspectoratelor care găsesc o soluţie relativ facilă printr-o astfel de derogare”, a spus consilierul de stat.

Ligia Deca afirmă că măsura este „un semnal extrem de negativ”, pentru că îi răsplăteşte pe cei care nu performează. „Avem şi o problemă care ţine de cum se simt cei care au muncit, au promovat concursul pe merit şi văd că, în ciuda acestor strădanii, cei care fie nu s-au prezentat, fie nu au luat concursul, până la urmă primesc acelaşi lucru, un post de director”, a spus ea.

Consilierul preşedintelui Iohannis a spus că au existat anul trecut şi cazuri de inspectori şcolari care nu au trimis Ministerului Educaţiei în termen modificările ce vor fi aduse în rândul directorilor şi directorilor adjuncţi, ceea ce arată că inspectorii au aşteptat să vadă cum vor fi modificate regulile.

„Este poate relevant că la finalul anului trecut ministrul Educaţiei a desemnat chiar o comisie de disciplină pentru cazul unui inspector care a refuzat să transmită listele cu nominalizările de directori, tocmai în această idee de a aştepta această amânare, această modificare a metodologiei”, a spus ea.

Mai mult, ar exista şi riscul ca directori numiţi prin derogare pe criterii de competenţă să fie la rândul lor schimbaţi cu foşti directori care nu au promovat examenul.

„Avem undeva o situaţie prin care ne este clar că nu există nicio altă persoană care ar putea să îndeplinească această funcţie? Eu nu am văzut această situaţie, nu ştim câţi sunt, dacă sunt mai ales în zonele rurale sau sunt concentraţi în zonele urbane. (…) Mă întreb de ce s-a recurs la o astfel de măsură şi dacă ea va avea ca şi consecinţă modificarea unor nominalizări deja făcute de către inspectori, care au respectat metodologia. Dacă aceste modificări nu au fost transmise la Minister, oare ele vor fi schimbate?”, a spus Ligia Deca.

Ea afirmă că Preşedinţia va cere Ministerului Educaţiei o hartă a acestor nominalizări.

„Asta oricum intenţionam să facem, să avem un dialog şi să solicităm o astfel de evidenţă vizavi de cazurile în care această regulă iniţială nu va fi aplicată, numai că trebuie să înţelegem ceva: odată ce regula dispare, odată ce acel paragraf dispare, va fi destul de greu de văzut acolo unde putea fi şi altfel”, a explicat Ligia Deca.

Consilierul de stat a subliniat că astfel de numiri nu trebuie făcute din rândul celor care au dovedit că nu respectă criteriile profesionale, pentru că „descurajează” profesionalismul în sistem şi pe viitor.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori. Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...