Presiunile lui Hollande asupra ArcelorMittal riscă să sperie investitorii
Hollande i-a dat termen lui Lakshmi Mittal, director general şi principalul acţionar al ArcelorMittal, cel mai mare grup metalurgic la nivel mondial, până la 1 decembrie fie să păstreze locurile muncă, fie să vândă combinatul de la Florange, din nordul ţării, în caz contrar riscând naţionalizarea.
Ministrul Industriei Arnaud Montebourg a declarat în această săptămână că ArcelorMittal nu mai este dorită în Franţa şi a spus că a găsit un cumpărător pentru combinat, inclusiv pentru partea pe care grupul ar dori să o păstreze.
Aceasta estea cea mai dură poziţie adoptată până acum de guvernul francez, într-o lungă serie de încercări de protejare a locurilor de muncă din Franţa.
Incidentul vine în condiţiile în care investiţiile străine directe au scăzut la jumătate în cinci ani, companiile locale se abţin de la cheltuieli, iar rata şomajului a atins maximul ultimilor 14 ani.
„Francezii au obiceiul să se împuşte singuri în picior în privinţa relaţiilor publice internaţionale. Este genul de incident care le afectează reputaţia”, a declarat Philip Whyte, analist la Centrul pentru Reformă Europeană în Londra.
Hollande s-a întâlnit cu Mittal acum trei zile, pentru a discuta despre combinatul Florange din nord-estul Franţei. Complexul include două furnale pe care Mittal vrea să le închidă, ca şi o unitate de laminare care produce în special oţel destinat industriei auto, pe care vrea să o păstreze.
ArcelorMittal are în Franţa circa 20.000 de angajaţi.
Afirmaţiile guvernului au avut un impact dezastruos asupra imaginii Franţei, a spus Laurence Parison, şeful asociaţiei patronale franceze, Medef.
„Am fost la Hong Kong în această săptămână şi vă pot spune că investitorii nu mai înţeleg Franţa. Să plănuieşti o naţionalizare, să începi o discuţie pe această temă, este scandalos. Ar trebui să ţină seama de faptul că naţionalizarea înseamnă expropriere”, a arătat Parison.
Mittal s-a confruntat cu ostilitatea politicienilor încă de la intrarea în Franţa în 2006, prin achiziţia de 36 de miliarde de euro a Arcelor.
El nu este singurul supus presiunilor prezidenţiale. De la câştigarea preşedinţiei în luna mai, Hollande a încercat să limiteze reducerile de locuri de muncă la PSA Peugeot Citroen şi a căutat un cumpărător pentru o rafinărie din Franţa a Petroplus Holdings.
Predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, a făcut eforturi anul trecut pentru găsirea unui cumpărător pentur fabrica de lenjerie Lejaby SAS, a intrat în conflict cu Mittal în privinţa fabricilor ArcelorMittal din Franţa, iar anterior a naţionalizat producătorul de trenuri Alstom.