Preţul motorinei a scăzut, din nou, şi a ajuns la 4,5 lei/litru la cea mai ieftină benzinărie din ţară

Petrom a ieftinit, din nou, motorina comercializată în staţiile proprii cu cinci bani pe litru. Preţurile carburanţilor au coborât la minimele ultimilor ani. Motorina a ajuns în cele mai ieftine benzinării din ţară la 4,59 lei/litru (Odorheiu Secuiesc, Strada Beclean nr. 284 şi Str. II Rakoczi Ferenc, nr. 25). Benzina de la Petrom a rămas la acelaşi preţ. Scăderile vin pe fondul prăbuşirii preţului petrolului.
Economica.net - vin, 11 dec. 2015, 06:40
Preţul motorinei a scăzut, din nou, şi a ajuns la 4,5 lei/litru la cea mai ieftină benzinărie din ţară

În staţia din Şoseaua Alexandriei, sectorul 5, motorina standard costă 4,84 lei pe litru, iar benzina standard a rămas la 4,97 lei pe litru, în timp ce, pe Şoseaua de Centură, comuna Chitila, motorina costă 4,83 de lei pe litru. În strada Jiului, sectorul 1, motorina costă tot 4,86 lei pentru un litru.

În Odorheiu Secuiesc motorina standard costă 4,59 lei/litru, la cea mai ieftină benzinărie Petrom din ţară.

În staţia de pe DN 2A, nr. cadastru 910, Slobozia, motorina standard costă 4,71 lei/litru, iar benzina a rămas la 4,89 lei/litru.

În Moldova, în localitatea Buhuşi, motorina costă 4,75 lei/litru, iar benzina are un preţ de 4,87 lei/litru. De altfel, în Moldova preţul benzinei este cel mai mic din ţară.

Diferenţele între regiuni ale preţului carburanţilor din aceeaşi reţea de distribuţie se justifică prin considerente de transport, cerere şi nivelul de dezvoltare al populaţiei. Astfel, în Moldova, Secuime, Dobrogea(fără Constanţa) sau Lunca Dunării, carburanţii sunt semnificativ mai ieftini decât în marile oraşe ale ţării, Muntenia de Nord sau Ardeal.

Preţurile carburanţilor sunt pe o pantă descendentă. În ultimele cinci luni, motorina a pierdut aproape un leu pe litru, iar benzina aproximativ la fel.

Preţurile benzinei şi motorinei comercializate la noi în ţară sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb. La rândul lor, cotaţiile carburanţilor sunt legate de preţul barilului de ţiţei. Cum, în ultimele luni, barilul a coborât de la 65 la 40 de dolari, iar cursul de schimb a rămas relativ constant, distribuitorii de carburanţi au fost nevoiţi să scadă preţurile produselor comercializate.

Preţul carburanţilor diferă între diverse staţii din ţară, chiar şi în cadrul aceleiaşi firme. Oscilaţiile pot fi şi de 5%, sau chiar mai mult.
Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea propriede circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Mustang Mach-E a trecut printr-o actualizare solicitată de clienți
Ford Mustang Mach-E a trecut printr-o actualizare solicitată de clienți
Ford a anunțat o serie de îmbunătățiri pentru Mustang Mach-E 2025, adăugând echipamente solicitate de clienți. ...
După 10 ani în eMAG, Andrei Popescu deschide un restaurant în București: ”Cu mai puține ședințe și mult mai multă aromă”
După 10 ani în eMAG, Andrei Popescu deschide un restaurant în București: ”Cu mai puține ședințe și mult mai multă aromă”
Andrei Popescu, fost director general al Freshful by eMAG, hipermarket online deținut de gigantul e-commerce eMAG, și-a ...
Calitatea rețelelor Orange, Vodafone și Telekom din România, mult sub cea a filialelor europene din același grup – raport
Calitatea rețelelor Orange, Vodafone și Telekom din România, mult sub cea a filialelor europene din același grup – ...
Filialele din România ale marilor grupuri europene de telecomunicații — Orange, Vodafone și Deutsche Telekom — se ...
Israelul plănuiește să rămână pe termen lung în teritoriile ocupate de armata sa în Gaza, Liban și Siria
Israelul plănuiește să rămână pe termen lung în teritoriile ocupate de armata sa în Gaza, Liban și Siria
Israelul intenţionează să păstreze sub control militar permanent toate teritoriile pe care le-a capturat în Fâşia ...