Cât costă carburanţii la cele mai ieftine staţii Petrom din ţară. Motorină la 4,5 lei/litru, benzină la 4,8 lei

Petrom a ieftinit, din nou, carburanţii. De ieri, de la ora 23.00, şi până mâine, la aceeaşi oră, este în vigoare Promoţia de week-end a Petrom, o campanie în care preţul la motorină scade cu 3 bani, iar cel la benzină cu 6 bani. Astfel, în aceste două zile, carburanţii ajung la un nivel nemaintâlnit de câţiva ani. În ultimele două săptămâni, Petrom a ieftinit carburanţii cu 20 de bani.
Economica.net - sâm, 12 dec. 2015, 06:58
Cât costă carburanţii la cele mai ieftine staţii Petrom din ţară. Motorină la 4,5 lei/litru, benzină la 4,8 lei

În staţia din Şoseaua Alexandriei, sectorul 5, motorina standard costă acum 4,81 lei pe litru, iar benzina standard coboară la 4,91 lei pe litru.

În strada Jiului, sectorul 1, motorina costă tot 4,83 lei pentru un litru, iar benzina a ajuns la 4,96 lei pe litru.

În Odorheiu Secuiesc, Str. Beclean, nr. 284, motorina standard costă  4,59 lei/litru, la cea mai ieftină benzinărie Petrom din ţară pentru motorină. Benzina costă aici 5,06 lei. La această staţie nu a fost aplicată promoţia de week-end.

În staţia de pe DN 2A, nr. cadastru 910, Slobozia, motorina standard costă 4,68 lei/litru, iar benzina costă 4,83 lei/litru.

În Moldova, în localitatea Buhuşi, motorina costă 4,72 lei/litru, iar benzina are un preţ de 4,81 lei/litru. De altfel, în Moldova preţul benzinei este cel mai mic din ţară.

Diferenţele între regiuni ale preţului carburanţilor din aceeaşi reţea de distribuţie se justifică prin considerente de transport, cerere şi nivelul de dezvoltare al populaţiei. Astfel, în Moldova, Secuime, Dobrogea(fără Constanţa) sau Lunca Dunării, carburanţii sunt semnificativ mai ieftini decât în marile oraşe ale ţării, Muntenia de Nord sau Ardeal.

Preţurile carburanţilor sunt pe o pantă descendentă. În ultimele şase luni, motorina a pierdut peste un leu pe litru, iar benzina aproximativ la fel. Preţurile benzinei şi motorinei comercializate la noi în ţară sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb. La rândul lor, cotaţiile carburanţilor sunt legate de preţul barilului de ţiţei. Cum, în ultimele luni, barilul a coborât de la 65 la 40 de dolari, iar cursul de schimb a rămas relativ constant, distribuitorii de carburanţi au fost nevoiţi să scadă preţurile produselor comercializate.

Preţul carburanţilor diferă între diverse staţii din ţară, chiar şi în cadrul aceleiaşi firme. Oscilaţiile pot fi şi de 5%, sau chiar mai mult.

Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea propriede circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul suplimentează bugetul AEP cu 124 milioane de lei
Guvernul suplimentează bugetul AEP cu 124 milioane de lei
Guvernul a aprobat, miercuri, suplimentarea cu 124 milioane lei a bugetului Autorităţii Electorale Permanente (AEP) pentru restituirea competitorilor electorali a sumelor aferente cheltuielilor......
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public în Belgrad va fi gratuit începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat miercuri primarul capitalei Serbiei, ...
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a evocat din nou miercuri, pe reţelele sociale, ideea de a face din Canada al 51-lea ...
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă ...