Benzina s-a scumpit în ultima lună cu 5,1% la pompele din România, iar motorina cu aproape 3,8%, potrivit unor comparaţii realizate de ECONOMICA.NET pe baza datelor din Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a preţurilor la carburanţi al Comisiei Europene.
Astfel, la 4 aprilie, preţul mediu al benzinei era de 4,78 lei pe litru, iar la motorină preţul a a juns la 4,63 lei. Acum o lună, pe 7 martie, preţurile erau de 4,55 şi, respectiv, 4,47 lei.
Dacă ne raportăm la celelalte state ale blocului comunitar, preţurile sunt încă sub media europeană ponderată, dar sunt mai mari decât ale ţărilor din zona noastră. În euro, preţurile medii din România sunt de 1,072 euro pentru benzină şi 1,037 euro pentru motorină, sub media de 1,27 euro la benzină şi 1,084 la motorină.
La benzină, România are al optulea cel mai mic preţ din Uniunea Europeană,dar peste cel din Bulgaria, Ungaria sau Polonia. La motorină însă, România are abia al 15-lea cel mai mic preţ din cele 28 de state ale Uniunii Europene. Motorina nu este mai scumpă doar comparativ cu cele trei state menţionate mai sus, dar preţul de la noi este mai mare chiar şi decât cel din state ca Austria, Germania sau Belgia.
Preţul carburanţilor este compus din preţul propriu zis al companiilor petroliere, care depinde de cotaţiile produselor petroliere, şi implicit, al petrolului, de costurile de transport, rafinare şiu distribuţie, la care se adaugă taxele cerute de stat, sub formă de accize şi TVA. În România, în acest moment, taxele ajung să reprezinte circa 60% din preţul final de la pompă.
Piaţa carburanţilor din România este dominată de patru mari lanţuri, Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol. 70% din carburanţii vânduţi în România sunt produşi în cele trei rafinării din ţară, iar reestul vin din import.