Ce trebuie să facă statul ca să avem carburanţi mai ieftini

Consiliul Concurenţei a elaborat un set de recomandări către autorităţi, care ar trebui în final să ducă la preţuri mai mici pentru consumatori, de la o aplicaţie în care consumatorii să poată vedea preţurile la toate staţiile, până la relaxarea condiţiilor de construire de noi benzinării, inclusiv de lanţurile de hypermarketuri. 
Economica.net - joi, 27 oct. 2016, 11:59
Ce trebuie să facă statul ca să avem carburanţi mai ieftini

Pus în faţa unei pieţe a carburanţilor dominată de câteva companii mari, care practică preţuri aproape identice, Consiliul Concurenţei face câteva recomandări pentru creşterea competiţiei pe această piaţă, care să conducă la o scădere a preţurilor. Recomandările apar, detaliat, în “Raportul privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie 2016”, prezentat de instituţie. Vi le prezentăm, în detaliu

Crearea unei baze de date și a unei aplicații web/mobile pentru compararea prețurilor la carburanți

“Consiliul Concurenței consideră necesară crearea unei baze de date care să conțină lista tuturor companiilor care comercializează carburanți, amplasarea geografică a benzinăriilor deținute de fiecare, tipurile de carburanți (benzină și motorină) comercializate în fiecare benzinărie, prețurile la pompă practicate”, spune instituţia.

Cum ar trebui să se facă această bază de date

“Pentru crearea acestei baze de date, Guvernul ar trebui să emită un act normativ prin care să oblige toate întreprinderile care dețin benzinării active să furnizeze datele necesare, dar și să transmită on-line (printr-un sistem pe bază de parolă) toate modificările efectuate la nivelul prețurilor carburanților, care să fie înregistrate în timp real (maxim 30 de minute de la modificare). Această bază de date trebuie să constituie elementul central al unei aplicații web şi/sau al unei aplicaţii mobile cu acces gratuit din partea consumatorilor, prin care aceștia pot afla care sunt cele mai apropiate (ex: 10) benzinării, localizarea geografică și prețurile oferite de acestea (eventual, în ordine crescătoare pentru a vedea care este compania cu cel mai mic preț). Astfel, consumatorul are posibilitatea de a alege, având la îndemână informații importante cu privire la oferta existență pe piață în zona geografică de interes pentru consumatorul respective”, arată Consiliul.

Afișarea prețurilor la carburanți la intrarea pe autostrăzi

“Consiliul Concurenței recomandă Guvernului (Ministerul Transportului) instalarea, la intrarea pe fiecare autostradă, a unor panouri de informare care să conțină următoarele date: numele companiei care deține benzinăria, poziția la care se află pe autostradă (ex: km 77) și prețurile practicate la carburanți”, se arată în cercetarea făcută de Consiliu.

“În funcție de lungimea autostrăzii și de cantitatea de carburant disponibilă la un moment dat, un consumator care cunoaște toate companiile prezente pe o anumită autostradă, precum și prețurile practicate de fiecare dintre acestea, poate lua decizia optimă cu privire la compania de la care va alimenta. De asemenea, cunoașterea poziției benzinăriilor încă de la intrarea pe autostradă îi oferă consumatorului timp suficient pentru a lua cea mai bună decizie de cumpărare”, îşi motivează cei de la Concurenţă recomandarea.

Stimularea concurenței manifestate pe autostrăzi

“Recomandarea Consiliului se referă la schimbarea legislaţiei, şi vizează un acces mai larg al companiilor petroliere pe autostrăzile care vor fi construite.

construcția unor noi autostrăzi va atrage automat și necesitatea existenței unor benzinării care să deservească conducătorii auto ce se deplasează pe autostradă. Consiliul Concurenței recomandă analizarea de către organele competente a posibilităţii modificării legislației din domeniul achiziţiilor publice, astfel încât, în situaţia unor proceduri de licitații publice pentru construcția de benzinării pe autostrăzi (indiferent dacă sunt deja construite sau nou construite), operatorii care nu au prezență în zona respectivă (oraşul sau segmentul de drum apropiat locaţiei pentru care se licitează), să aibă o pondere semnificativă în punctajul pe baza căruia se stabileşte câştigătorul”, spun cei de la Concurenţă.

Publicarea de către Ministerul Energiei/Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a rezultatelor controalelor efectuate cu privire la calitatea carburanților

“Pentru a crește presiunea concurențială, pe de o parte, dar și pentru a asigura o informare corespunzătoare a consumatorilor, Consiliul Concurenței recomandă publicarea pe site-ul web al autorităţii o situație centralizată lunară/semestrială cu privire la rezultatele testelor efectuate. Aceasta ar trebui să conțină denumirea întreprinderilor controlate, localizarea benzinăriilor care au făcut obiectul controlului, precum și rezultatul testelor efectuate. De asemenea, în măsura în care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, acestea ar trebui să fie prezentate publicului. Pentru un consumator, această informație poate fi foarte utilă atunci când ia decizia de cumpărare a carburantului, o informație negativă cu privire la acesta putând fi, în anumite situații, decisivă pentru alegerea/respingerea unui furnizor. Se creează în acest fel și o presiune mai mare asupra companiilor care dețin benzinării pentru respectarea cerinţelor legale de calitate, pentru a nu risca eventuala migrație a clienților către alt furnizor ca urmare a unei publicităţi negative”, spune Consiliul Concurenţei.

Creșterea ofertei pe piața carburanților

Este o recomandare mai veche a Consiliului Concurenţei şi se referă atât la reducerea procedurilor birocratice pentru amplasarea de noi staţii de distribuţie, dar şi de posibilitatea ca şi alte companii decât cele petroliere, în speţă lanţurile de magazine, să devină retailer de carburant.

“Piața comercializării cu amănuntul de carburanți din România este dominată de companii petroliere, membre ale unor grupuri internaționale cu vastă experiență în acest domeniu (ex: OMV, MOL, Lukoil), dar și cu resurse financiare importante. Creșterea sau diversificarea ofertei de carburanți ar putea determina reducerea prețurilor acestor produse, acest avantaj fiind în ultimă instanță în folosul consumatorilor. Însă, pentru ca presiunea concurențială asupra companiilor deja active în România să aibă acest efect, este necesară o reacție din partea unor companii cu resurse financiare comparabile. O soluție în acest sens ar fi reprezentată de intrarea pe piața carburanților a marilor lanțuri de hiper/supermarketuri prezente în România. Această activitate nu ar fi una complet nouă pentru acestea, cu atât mai mult cu cât ele desfășoară deja activități de comercializare a carburanților în alte state europene (ex: Franța , Germania, Regatul Unit ), având o pondere importantă în cadrul piețelor naționale respective. Mai mult, lanțurile de hipermarketuri dispun deja, într-o formă sau alta, de spațiu suficient pentru amplasarea benzinăriilor în imediata vecinătate a magazinelor de desfacere produse alimentare/nealimentare, putând astfel profita de afluxul de clienți care pot deveni, în același timp, și cumpărători ai carburanților comercializați. De asemenea, datorită mărimii lor, aceste întreprinderi dețin și o mai mare putere de cumpărare, având astfel posibilitatea obținerii unor prețuri mai bune la aprovizionarea cu carburanți de la producători. Pe lângă un posibil preț de cumpărare mai mic, alt avantaj pentru consumatori ar fi reprezentat de reducerea costurilor de aprovizionare cu carburanți, aceștia putând alimenta autoturismele odată cu cumpărarea celorlalte produse din oferta hiper/supermarketurilor, fără a fi nevoie de deplasări suplimentare pentru asigurarea necesarului de carburant”, se arată în prezentarea Consiliului.

Cei de la Concurenţă spun că vor discuta cu reprezentanţii magazinelor despre posibilitatea a deschide benzinării şi recomadă autorităţilor statului să reducă barierele birocratice, dar şi costurile pe care le-ar avea marile lanţuri de magazine pentru a deschide staţii de distribuţie ale carburanţilor.

De reţinut că în România există o singură benzinărie care aparţine unui lanţ de hypermarketuri, cea deţinută de retailerul francez Carrefour în primul magazin pe care l-a deschis în România, în Bucureşti, la ieşirea din Bucureşti pe autostrada A1.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei......
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui 2024
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui ...
Medikali, clinică medicală privată cu acționariat 100% românesc și care aniversează doi ani de activitate, anunță ...