Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune

23 04. 2024
motorina

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 23 aprilie 2024 un preț al benzinei standard de 7,39 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,44 lei/litrul.

Așadar, azi, compania petrolieră a redus prețul motorinei patru bani pe litru și a coborât prețul benzinei cu doi bani pe litru, la trei zile de la precedenta modificare de preț, atunci când s-a ieftinit doar motorina, dar cu șase bani pe litru, menținând prețul benzinei.

Ca de obicei, este de așteptat ca și celelalte companii să urmeze exemplul liderului pieței.

Observăm că, după uiltimele modificări de prețuri, dferența de preț dintre benzină și motorină s-a redus la doar cinci bani pe litru. România, țară în care funcționează trei rafinării care produc carburanți, este importator net de motorină, dar este exportator net de bezină, în condițiile în care dieselul este carburantul majoritar folosit. Din această cauză, dar și din altele, în geneal motorina este mai scumpă la noi decât benzină, o situație diferită față de multe piețe europene.

Motorina mai ieftină, partea mai puțin bună 

Scăderea cotațiilor la motorină pare a fi un fenomen global observat în ultima vreme și, potrivit unei analize a Oil Price, care citează mai mulți analiști și traderi, acesdt lucru pare să reflecte o încetinire a creșterii economice globale.

Astfel, editorialistul John Kemp de la Reuters a scris recent că speculatorii instituționali și-au lichidat pozițiile pe motorină pe măsură ce prețurile au început să scadă. Acest declin, la rândul său, a fost rezultatul ajustărilor fluxurilor comerciale globale după șirul de atacuri ale navelor efectuate de Houthis din Yemen în Marea Roșie. A durat ceva timp pentru ca această ajustare să se finalizeze, dar acum pare a fi un fapt, iar acest fapt presează prețurile la motorină. De asemenea, se pare că producția de motorină s-a accelerat, eliminând în mare măsură îngrijorările legate de o penurie, așa cum se estima toamna trecută.  Cu toate acestea, nu se poate spune același lucru despre activitatea economică.

Indicele PMI din SUA, un indicator urmărit îndeaproape al creșterii sau declinului în sectorul de producție, a dezamăgit în martie. Acesta s-a situat la 51,9, în timp ce previziunile îl vedeau la 52,5. A fost, de asemenea, o scădere față de februarie, când a fost de 52,2. Orice cifră peste 50 este un semn de creștere, dar se pare că această creștere slăbește și acest lucru se reflectă în prețurile la motorină.

Situația a fost asemănătoare în Europa, ceea ce nu a fost deloc o surpriză, având în vedere dificultățile prin care trece sectorul de producție din UE din cauza costurilor energetice mai mari și a ajutorului insuficient din partea guvernelor. Și acesta ar putea fi motivul pentru care piața motorinei suferă: pentru că economiile funcționează predominant cu motorină.

„Există o slăbiciune reală în piața cu livrare fizică, reflectată în creșterea contango în contractele futures pe motorină (contango este situația în care prețul futures la  oanumită scadență este mai mare decât prețul spot n.red.) „, a declarat săptămâna trecută pentru Bloomberg analistul PVM Tamas Varga.

Un alt analist, James Noel-Beswick de la Sparta Commodities, a declarat că există motive fundamentale pentru situația de acum a comerțului cu motorină: cererea mai slabă pe piețele cheie, combinată cu o creștere a capacității de producție.

Ar putea să fie totuși un lucru temporar. Kemp de la Reuters a scris din nou, la începutul acestei luni, că o lectură alternativă a PMI realizată de Institute for Supply Management a sugerat o îmbunătățire a activității în martie, în special în sectorul manufacturier. Serviciile, pe de altă parte, au înregistrat o activitate mai slabă. Iar industria serviciilor include sectoare precum agricultura, transporturile și construcțiile – toate acestea fiind mari consumatoare de motorină. Bloomberg a sugerat, de asemenea, că slăbiciunea cererii de motorină – și a prețurilor – ar putea fi un eveniment temporar, foarte asemănător cu situația tensionată de pe această piață de anul trecut, care i-a determinat pe analiști să avertizeze cu privire la posibile penurii încă de acum șase luni.

Faptul că temerile din toamna trecută nu nu s-a materializat este, pe de o parte, o veste bună. Prețurile mai mari la carburanți se transferă asupra consumatorilor, afectând puterea de cumpărare și contribuind la inflație. Dar scăderea prețurilor la motorinei este, de asemenea, un semn al unor economii care se clatină, ceea ce nu este o veste atât de bună, așa cum s-a văzut în Europa, unde scăderea cererii de motorină a însoțit o creștere foarte slabă a PIB-ului care, în economii cheie precum Germania, s-a transformat chiar într-o recesiune.

Citește și:

Cum a respectat România embargoul asupra importurilor de carburanți rusești? Într-adevăr, importurile de motorină din Rusia s-au prăbușit în 2023, dar cele din India au crescut de zece ori, iar cele din Turcia de patru ori

Economia americană este în creștere, conform ultimelor rapoarte privind PIB-ul, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a schimba sentimentul de îngrijorare în rândul analiștilor

Acest lucru se datorează probabil faptului că, deși există creștere, aceasta încetinește. Citirea produsului intern brut pentru al treilea trimestru al anului 2023 a fost de un nivel robust de 4,9%, potrivit Biroului de analiză economică. Atunci s-a vorbit mult despre lipsa de motorină. Apoi, în al patrulea trimestru, economia a decelerat la 3,4%. Acum, previziunile pentru ultimul trimestru din 2023 sunt pentru o cifră mult mai mică: 2%. Și, judecând după prețurile la motorină, lucrurile în primele trei luni ale acestui an nu s-au schimbat prea mult.