România urcă brusc în clasamentul țărilor europene cu carburanți scumpi, după majorarea accizei impusă de Guvern. Motorina a ajuns mai scumpă decât în Spania și în alte 8 țări din UE

Creșterea masivă a accizei la carburanți de la începutul lunii iulie, decisă de Guvern, urcă România în clasamentul european al țărilor cu carburanți scumpi, astfel că în mult mai multe țări din UE carburanții sunt acum mai ieftini decât la noi. Acum, nouă țări din UE au prețuri la pompă mai mici decât la noi.
Mihai Nicuţ - vin, 12 iul. 2024, 13:20
România urcă brusc în clasamentul țărilor europene cu carburanți scumpi, după majorarea accizei impusă de Guvern. Motorina a ajuns mai scumpă decât în Spania și în alte 8 țări din UE

Carburanții din România sunt acum mai scumpi decât în mai multe state membre ale Uniunii Europoene față de situația dinainte de 1 iulie, moment la care Guvernul României a impus creșterea accizelor, așa cum reiese din datele Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți din Uniunea Europeană, pe baza prețurilor medii din fiecare țară.

Preț carburanți – benzină. Șapte țări au ajuns mai ieftine decât România

La data de 8 iulie, după majorarea accizei, prețul mediu al benzinei vândute în România era de 1,54 euro pe litru, încă semnificativ sub media europeană. Benzina este mai ieftină decât la noi în Bulgaria (1,33 euro), Cipru (1,50 euro), Cehia (1,53 euro), Lituania (1,50 euro), Malta (1,34 euro), Polonia (1,52 euro), și Slovenia (1,47 euro).

Așadar, după majorarea de preț generată de creșterea accizei, România este pe locul opt în UE din punct de vedere al prețului la benzină, în ordine crescătoate, adică alte șapte țări au prețuri mai mici la pompă.

Să vedem acum care era situația înainte de majorarea accizei.

Înainte de creșterea masivă de preț generată de creșterea accizei, prețul mediu al benzinei era în România de 1,45 euro pe litru. La acea dată, benzina era mai ieftină decât la noi doar în Bulgaria (1,33 euro) și Malta.

Preț carburanți – motorină. Nouă țări au ajuns mai ieftine decât România

La data de 8 iulie, după majorarea accizei, prețul mediu al motorinei vândute în România era de 1,56 euro pe litru, tot sub media europeană, dar mai aproape de ea (1,63 euro/litrul). Așadar, după creșterea accizei, motorină mai ieftină decât în România, la nivel de preț mediu publicat de Oil Bulletin avem în Bulgaria (1,30 euro), Cehia (1,48 euro), Lituania (1,46 euro), Luxemburg (1,52 euro), Malta (1,21 euro), Polonia (1,52 euro), Slovacia (1,54 euro), Slovenia (1,49 euro), Spania (1,50 euro).

Așadar, după majorarea de preț generată de creșterea accizei, România este pe locul nouă în UE din punct de vedere al prețului la benzină, în ordine crescătoate, adică alte opt țări au prețuti mai mici la pompă.

Înainte de majorarea accizei, prețul motorinei era, în medie, de 1,47 euro pe litru în România. La acea dată, motorina era mai ieftină decât la noi în Bulgaria (1,30 euro) și Malta (1,21 euro).

Amintim că, la 1 iulie 2024, prețul benzinei a crescut cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani pe litru, ca urmare a creșterii accizei la carburanți, companiile petroliere transferând matematic în prețul final de la pompă acciza majorată cu cota de TVA aferentă.

Citește și:

Când trecem pe electric? Cererea de benzină și motorină va continua să crească în România până în 2030 – estimare Petrom

Canicula ar putea pune presiune pe prețuri la carburanți

carburanti rafinariiTemperaturile din Europa se apropie de nivelul la care unele rafinării vor trebui să reducă producţia de carburanţi, potrivit unei știri Bloomberg, citată de Agerpres. „Rafinăriile europene au fost concepute în anii 60 şi 70. Temperaturile la nivel global au crescut între timp”, spune Alan Gelder, vicepreşedinte la firma de consultanţă Wood Mackenzie Ltd.

Rafinăriile din regiunile care sunt mai obişnuite cu temperaturi ridicate, cum sunt cele din Orientul Mijlociu, sunt concepute mai bine pentru a face faţă caniculei. Însă în Europa, rafinăriile au fost construite plecând de la ideea că trebuie să facă faţă mai degrabă unor temperaturi scăzute decât caniculei, subliniază firma de inginerie Kent Plc.

Estimările cu privire la cât de mult vor trebui să îşi reducă activitatea rafinăriile, un detaliu crucial pentru a înţelege oferta şi cererea, sunt greu de făcut pentru că există foarte multe variabile de care trebuie să ţii cont: lipsa de predictibilitate a vremii precum şi faptul că fiecare rafinărie are propria sa configuraţie, ţiţeiul ideal pe care să îl proceseze şi propria sa producţie de carburant.

Firma de consultanţă Macquarie Group estimează că, anul trecut, operaţiunile rafinăriilor europene perturbate din cauza caniculei au atins un nivel de un milion de barili pe zi, adică aproape 10% din activitatea normală.

Însă un scenariu de temperaturi extreme ar putea obliga rafinăriile să reducă producţia cu până la 15% pe o perioadă de 24 de ore, spune Steve Sawyer, fost director de rafinare la FGE.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi mută bazele aeriene în afara razei de acţiune a rachetelor ATACMS, potrivit Pentagonului
Rusia îşi mută bazele aeriene în afara razei de acţiune a rachetelor ATACMS, potrivit Pentagonului
Pentagonul a informat luni că Rusia şi-a relocat bazele aeriene pentru a evita impactul rachetelor tactice cu rază lungă de acţiune ATACMS, fabricate în Statele Unite şi pe care forţele......
Ciucă: Retragerea lui Orban din cursa prezidenţială nu are niciun efect pozitiv pentru USR
Ciucă: Retragerea lui Orban din cursa prezidenţială nu are niciun efect pozitiv pentru USR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi, că retragerea lui Ludovic Orban ...
Ciucă: Astăzi voi solicita întrunirea Birourilor permanente pentru constituirea comisiei de anchetă în cazul Nordis
Ciucă: Astăzi voi solicita întrunirea Birourilor permanente pentru constituirea comisiei de anchetă în cazul Nordis
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a informat că va solicita, marţi, convocarea Birourilor permanente reunite pentru ...
Poker și șah: asemănări mai multe decât ai crede între cele două jocuri
Poker și șah: asemănări mai multe decât ai crede între cele două jocuri
Distracția din timpul liber poate presupune diverse feluri de jocuri, unele având elemente asemănătoare, inclusiv la ...