Unde ar fi România în clasamentul european al preţurilor dacă Finanţele chiar scot supraacciza la carburanţi

Dacă Finanţele chiar elimină supraacciza la carburanţi, aşa cum tot spune ministrul de resort, carburanţii se vor ieftini cu 38 de bani pe litru.
Mihai Nicuţ - vin, 28 sept. 2018, 19:06
Unde ar fi România în clasamentul european al preţurilor dacă Finanţele chiar scot supraacciza la carburanţi

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a vorbit public pentru a daoua oară despre intenţia de a elimina supraaccizala carburanţi, posibil în acest an. Cu cât ar coborî preţurile şi unde s-ar poziţiona preţurile noastre în raport cu cele din Europa, dacă Teodorovici chiar va opra modificarea.

”Am lansat o idee în Guvern, se discută acest lucru în cadrul Guvernului şi ca să o spun comun, am propus eliminarea supraccizei la combustibil, ceea ce va conduce la scăderea preţului la pompă. În primă fază ai o scădere în ceea ce priveşte veniturile la buget, dar pe termen lung vei avea o creştere prin creşterea consumului.”, a declarat Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Anterior, ministrul vorbise despre această intenţie la postul public de televiziune.

„Va fi o propunere din partea noastră ca Minister de Finanţe vizavi de supracciză, până la final de an. Vom face o analiză de oportunitate. Prima acţiune în România este să spui că vei avea un minus pe buget, dacă scoţi o taxă, dar trebuie să te uiţi la efectele de runda a doua. Dacă o astfel de taxă poate produce efecte pozitive în economie, este foarte bine”, a spus Teodorovici, la TVR.  

Istoria supraaccizei

În 2014, Guvernul Ponta introducea o supraacciză pe carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, cu scopul declarat ca din banii strânşi suplimentar se vor construi autostrăzi. Ulterior, chiar Victor Ponta a spus că această supraacciză a fost o eroare, dat fiind că banii au intrat nu în autostrăzi, ci în bugetul mare. La finalul anului 2016, noul Guvern PSD a decis, potrivit promisiunii asumate în campania electorală, că va scoate această supraacciză începând cu 1 ianuarie 2017. Tot la 1 ianuarie, a scăzut şi cota generală de TVA, cu un punct, de la 20% la 19%.

Citeşte şi: 

Consumul de carburanţi creşte anemic, deşi avem creştere economică, venituri mai mari şi sute de mii de maşini în plus pe străzi. Explicaţii

În toamna lui 2017, Guvernul s-a răzgândit însă şi a decis reintroducerea acestei supraaccize, pe motiv că petroliştii nu au ieftinit suficient carburanţii, iar preţul fără taxe ar fi nejustificat de mare .

În data de 15 septembrie, intrau în vigoare noile accize, mai mari cu 16 bani pe litru, decise de Guvern. Două săptămâni mai târziu, intra în vigoare, din nou, o nouă acciză, mai mare tot cu 16 bani pe litru. Înainte de a opera majorarea, ministrul Finanţelor a spus că s-a ales varianta creşterii în două etape tocmai pentru a nu crea şocuri consumatorilor. Efectul cumulat al majorării accizelor a fost, matematic, de 38 de bani pe litrul de acciză şi motorină, în benzinării.

Cu cât ar scădea preţurile

Dacă reducerea de taxă se va aplica pe baza aceluiaşi calcul, înseamnă că atât benzina cât şi motorina ar trebui să se ieftinească cu circa 38 de bani pe litru.

În momentul de faţă, preţul mediu al benzinei este, în România, de 1,24 euro, potrivit Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al preţurilor la carburanţi al Comisiei Europene (date la 24 septembrie). Este al patrulea cel mai mic preţ din Uuniunea Europeană, după cele din Bulgaria, Ungaria şi Polonia.

La motorină situaţia este mai rea. Preţul mediu în România era de 1,26 euro. Preţuri mai mici decât la noi sunt în Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia şi Spania.

Dacă supraacciza ar fi eliminată începând de mâine, să spunem, şi preţurile ar scădea cu 38 de bani pe litru (previzibil, dat fiind că şi la precedenta reducere de taxe companiile petoliere au diminuat în aceeaşi măsură preţul la pompă), un litru de benzină standard ar costa 5,42 lei, iar un litru de motorină 5,52 lei. La cursul de acum, de 4,66 lei, preţurile ar fi de 1,16 euro pentru un litru de benzină şi de 1,18 euro pentru un litru de motorină.

Astfel, în România ar fi al doilea cel mai mic preţ la benzină din Europa, după cel din Bulgaria, şi al treilea cei mai mic preţ la motorină, după Bulgaria şi Luxemburg şi la acelaşi nivel cu cel din Polonia. Asta, evident, dacă nu se schimbă ceva şi cu taxarea de acolo.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice raportate de Digi Communications și Banca Transilvania
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice ...
Indicele BET al Bursei de Valori București traversează un an remarcabil, ca urmare atât a unor elemente unice, cât și pe fondul unor creșteri organice solide în sectoare cheie. Performerul......
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou ...
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru ...
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...