Prețurile la energie electrică nu scad în piață. Hidroelectrica a vândut pentru tot anul 2026 cu 110 euro/MWh, iar cel mai mare consumator din țară a fost dispus să plătească atât

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, a scos din nou la vânzare energie electrică pentru livrare în tot anul 2026 și a găsit cumpărători. Prețul rămâne mare.
Mihai Nicuţ - mar, 15 apr. 2025, 10:05
Prețurile la energie electrică nu scad în piață. Hidroelectrica a vândut pentru tot anul 2026 cu 110 euro/MWh, iar cel mai mare consumator din țară a fost dispus să plătească atât

Hidroelectrica a scos a scos la vânzare, în 14 aprilie, pe una dintre platformele de contracte bilaterale a bursei de energie (PCCB-LE Flex), trei pachete de vânzare de energie electrică cu livrare în 2026. Compania a scos la vânzare, în pachete de câte 5 MW bandă, în total 131.400 MWh.

Prețul cerut a fost de 550 de lei/MWh, și au existat oferte de răspuns, de la furnizori, traderi și de la un client final mare, producătorul de aluminiu Alro Slatina. Pachete au fost  adjudecate la prețuri cuprinse între 553 și 555 de lei/MWh, iar cumpărătorii sunt furnizorul autohton Nova Power and Gas (pentru două pachete) și Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică al țării. Situațiile în care Alro a acceptat să plătească un astfel de preț – 110 euro/MWh – pentru a “sufla” energia competitorilor au fost extrem de rare în ultima vreme.

În pofida așteptărilor ca prețurile pe piață să mai scadă în viitor, iată că nu se întâmplă așa. Așadar, acum Hidroelectrica a obținut pentru energia bandă cu livrare anul viitor cam același preț pe care l-a obținut acum trei săptămâni (atunci încheiase tranzacțiile la 558-559 de lei/MWh) pentru aceeași perioadă și același profil de livrare.

Printre ultimele tranzacții cu energie fără plată în avans

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică joi un proiect de ordin prin care tranzacțiile cu energie electrică de pe piețele forward se vor putea încheia doar cu plata în avans a 30% din valoarea contractului.

ANRE vorbește în fundamentarea proiectului de Ordin despre “introducerea obligativității unei plăți în avans, la momentul încheierii tranzacțiilor pe piețele de energie electrică la termen, pentru contracte cu perioada de livrare mai mare de 3 luni și momentul începerii livrării mai mare de o lună”

“În contextul volatilității pieței și al riscurilor financiare asociate cu neplata obligațiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacțiilor pe piețele la termen. Reglementările actuale prevăd utilizarea unor garanții financiare sub diverse forme, însă acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni riscurile de neplată. De asemenea, un alt context al introducerii unui avans de plată îl constituie riscul crescut al încheierii unor tranzacții pe piețele la termen, în scop speculativ, prin achiziționarea unor cantități semnificative de energie electrică, fără utilizarea acesteia”, mai arată ANRE.

Președintele ANRE, George Niculescu, a spus că măsura este una care va contribui la maturizarea pieței de energie.

energie nastase alroPreședintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase (foto), a spus ieri, întrebat despre obligativitatea plății în avans, că această măsură va scumpi energia electrică la client.

Joia trecută am văzut un articol de presă (…) că reglementatorul doreşte să pună o obligativitate pentru furnizori de 30%, dată în avans cash sau cu garanţie bancară, la valoarea contractului. Şi eu m-am gândit, dacă mă tot întreabă lumea ce părere am dacă o să crească sau nu preţurile, acum ştiu sigur: o să crească. Deci acesta e răspunsul şi aşteptăm să crească, pentru că în momentul în care regulamentul acesta se va pune este clar că suma respectivă, cash-ul respectiv sau garanţiile respective, vor fi cerute consumatorului. Am experimentat deja asta în vremea marii crize, când furnizorii ne cereau nişte garanţii, inclusiv de 100% din valoarea contractului. Nouă ca şi consumatori. Deci la consumator nu va scădea preţul, asta e clar”, a punctat Năstase.

Poate și de aceea Alro a cumpărat energie acum, înainte ca ordinul să intre în vigoare, plătind peste 110 euro/MWh.

Hidroelectrica a prognozat pentru acest an, în bugetul pe care îl va supune atenției acționarilor, venituri totale de 10,3 miliarde de lei, în creștere cu 2% față de cele din 2024, și cheltuieli totale de 6,1 miliarde de lei, în creștere și ele, cu 15% față de cele ale anului trecut. Așadar, profitul net bugetat de companie pentru acest an este de doar 3,55 miliarde de lei, în scădere cu 13% față de cele 4,06 miliarde de lei preliminate pentru anul 2024.

Compania estimează o producție de energie electrică de doar 13,3 TWh în acest an, în scădere de la cei 13,9 TWh ai anului trecut, pe fondul unei hidraulicități reduse. Producția a scăzut și anul trecut față de 2023, care a fost însă un an foarte bun.

 

Te-ar mai putea interesa și
Foraj Sonde S.A. Videle cumpără Tacrom Drilling și Tacrom Services de la grupul german KATT GmbH
Foraj Sonde S.A. Videle cumpără Tacrom Drilling și Tacrom Services de la grupul german KATT GmbH
Compania Foraj Sonde S.A. Videle anunță investitorii de la Bursa de Valori București că își extinde prezența pe piață serviciilor petroliere din România prin preluarea unor părți din......
CNAIR și-a bugetat pentru acest an venituri în scădere cu 3,35%. Cheltuielile pentru salarii cresc cu 11.85%
CNAIR și-a bugetat pentru acest an venituri în scădere cu 3,35%. Cheltuielile pentru salarii cresc cu 11.85%
Veniturile Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere estimate pentru acest an sunt de aproape 12,058 ...
Spectral Mobilă a deschis un magazin nou în Râmnicu Vâlcea
Spectral Mobilă a deschis un magazin nou în Râmnicu Vâlcea
Spectral Mobila S.A. anunță că a inaugurat pe 25 aprilie, în Râmnicu Vâlcea, al 39-lea magazin Spectral Mobilă din ...
Banca Națională a Rusiei a menținut rata dobânzii de referință la 21%
Banca Națională a Rusiei a menținut rata dobânzii de referință la 21%
Banca Centrală a Rusiei a menţinut vineri dobânda de referinţă la 21%, în linie cu estimările, şi a păstrat previziunile ...