Elcen a anuțat mai multe licitații de vânzare de energie electrică pe piața de contracte bilateale PCCB-LE Flex, pentru data de 7 iulie. Este vorba despre cinci pachete, în total 50 MW bandă, cu livrare în perioada 17 iulie-31 decembrie 2023, undeva la 170 GWh pentru toată perioada.
Prețul cerut de Elcen este de 1.000 de lei/MWh preț care, deși poate fi justificat incusiv de costurile companiei (achiziția de gaze, certificatele de CO2), este prohibitiv pentru piață, iată de ce!
În actualul mecanism de regementare, furnizorii de energie electrică, ce vând cu prețuri plafonate la clienți, au un prag maxim de decontare de către stat a prețului mediu de achiziție a energiei cumpărate pentru clienți. El a fost de 1.300 de lei/MWh, dar va fi redus la 900 de lei/MWh, potrivit unei inițiative prlamentare despre care am scris deja AICI.
Așadar, dacă furnizorul va avea un cost de ahiziție mediu de peste 900 de lei, ce este peste înseamnă pierderea lui, de aceea este puțin probabil ca cineva să cumperre pachetele scoase de Elcen la 1.000 de lei.
Riscurile mecanismului nou, pentru furnizori
Prețurile în piața spot de energie sunt în scădere accentuată și, de două luni, ele sunt sub prețul reglementat la care, prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE), marii producători de stat vând energia către furnizorii cu clienți finali, respectiv 450 de lei/MWh. Ultimul text cu evoluția prețului din piașa spot în puteți citi aici:
Socotind probabil că achizițiile prin MACEE la 450 de lei/MWh sunt suficiente pentru furnizori, în condițiile în care a mai scăzut și consumul, parlamentarii taie așadar acel prag de decontare de la care statul nu mai recunoaște costul de achiziție, de la 1.300 de la 900 de lei. Logica a fost cumva simplă – cu ce se cumpără la 450 de lei prin MACEE plus ce se achiziționează din spot la prețuri deja mai mici, clar rezultă o medie de preț mult sub 1.300 de lei/MWh, și de aceea a fost pus la 900.
Numai că, potrivit unor voci din piață, din cauza onorării contractelor de achiziție de energie din trecut cu livrare acum, care s-au făcut la prețurile mari de anul trecut, costul de achiziție al unor furnizori este încă de peste 900 de lei/MWh, undeva la 920 de lei pentru un mare furnizor cu milioane de clienți. Deci. dacă se decontează doar 900 de lei/MWh, 20 de lei/MWh este pierdere indusă direct prin lege. Desigur, pe măsură ce trece timpul, acele contracte la prețuri mari se vor fi terminat, iar media achizițiilor va scădea sub prag. Dar, pentru moment, media este, în unele cazuri, peste acest prag.
Industria a reacționat destul de dur la coborârea acestui prag și, de fapt, la însăși ideea existenței lui, și a cerut stabilirea uneu formule clare, în funcție de prețurile din piață și de ce costuri au furnizorii din trecut, pe baza căruia statul să facă decontările achiziției de energie. Detalii, aici:
Revenind așadar la oferta Elcen, una dintre puținele cu cantități semnificative lansate în piață în ultimele luni – piața este blocată de facto- este puțin probabil ca cineva dintre marii funizori să cumpere la prețul solicitat pachetul scos la vânzare, cel puțin pentru livrările din lunile iulie sau august.