Prețul de închidere al pieței spot din România pentru ziua de azi este de 42,2 euro/MWh, sub cel din Ungaria, cu care prețul de la noi merge în general în tandem (64 de euro/MWh) și sub prețurile din Cehia și Slovacia, unde s-a înregistrat aceeași valoare.
Demne de remarcat au fost câteva dintre prețurile orare din noaptea trecută, care au fost aproape de zero. Astfel, în intervalele orare 3 și 4 prețul pe piața spot a fost de 0,21 euro/ MWh. În fiecare dintre intervalele orare ale zilei de azi prețul spot stabilit ieri este sub cel al celorlalte piețe cu care suntem cuplați.
Cauza prețului aproape de zero este, evident, producția mare de energie electrică din surse eoliene care a intrat în sistem în ore de gol (noaptea) deci când consumul este mic, iar mare parte din el este asigurat și de alte surse care nu pot fi oprite sau diminuate. Ca atare, energia a fost din abundență, iar mare parte din producție a fost exportată.
Spre exemplu, azi noapte la ora 01.55, pe fondul unei producții instantanee în eolian de 2.138 MW, exportul instantaneu al țării era de 1.782 MW, pe fondul unui consum al țării de sub 6.400 MW.
Și la ora redactării acestei știri (10.36), România este exportator de energie electrică (687 MW instantaneu), pe fondul energiei din vânt (aproape 1.800 MW instantaneu) și a energiei hidro (aproape 2.600 MW).
Prognozele consultate de noi arată că, cel puțin la această dată, până la finalul săptămânii, sistemul energetic românesc va beneficia de aportul eolienelor în proporții semnificative (peste 1.000 MW putere orară, ba chiar peste 2.000 joi, 11 februarie). Vântul va înceta să bată sâmbătă și, mai ales duminică, atunci când eolianul va genera undeva la 300 MW medie orară a zilei.