EXCLUSIV Cum se va liberaliza piaţa de energie electrică. Etapele şi efectele asupra tuturor jucătorilor din piaţă

Executivul de la Bucureşti a elaborat modalitatea şi calendarul de dereglementare a pieţei de energie electrică pe care le va trimite Comisiei Europene. Dereglementarea se va face în trepte, etapizat, până la jumătatea anului 2021. Vă putem da acum toate detaliile, care au impact atât asupra producătorilor şi furnizorilor, cât şi asupra consumatorilor, aşa cum apar în propunerea de modificare a legislaţiei care va fi trimisă de Guvern, iar la finalul textului puteţi citi efectele care pot fi estimate acum pentru toţi actorii din piaţă.
Mihai Nicuţ - mar, 24 sept. 2019, 11:43
EXCLUSIV Cum se va liberaliza piaţa de energie electrică. Etapele şi efectele asupra tuturor jucătorilor din piaţă

Preţurile reglementate la energia electrică pentru consumatorii finali vor fi stabilite de ANRE doar până la data de 30 iunie 2021, nu până la finalul lui februarie 2022, aşa cum este legislaţia în vigoare acum, ca urmare a OUG 114 şi a OUG 19/2019, care o completează. Aşadar furnizorii de ultimă instanţă (FUI-Enel, Electrica, CEZ şi E.On) vor avea preţuri reglementate de stat pentru furnizarea energiei către clienţioi casnici doar până la 30 iunie 2021.

Însă, lucrurile nu vor sta pe loc în această perioadă.

Astfel, sistemul actual, prin care producătorii vor fi obligaţi să livreze către FUI energia electrică necesară asigurării consumului clienţilor casnici pentru care aplică tarife reglementate, se va aplica doar până la 30 decembrie 2019. În legislaţia actuală, post OUG 114, obligaţia era valabilă până la finalul lui februarie 2022.

Ce se va întâmpla după 1 ianuarie 2020? Cam ce s-a întîmplat în procesul de liberalizare anterior, care s-a terminat în 2018. Pe baza unui calendar, cei doi mari producători de stat, Hidro şi Nuclearelectrica, vor livra mai puţin din consumul estimat al casnicilor, la preţuri reglementate, şi vor vinde restul energiei pe bursă, pe platformele OPCOM. Petrom, care acum furnizează energie electrică pentru casnici la preţ reglementat, nu mai intră în schemă, deci toată energia electrică pe care o va produce va fi vândută pe piaţa liberă.

Iată cum sună reglementarea:

„Obligaţiile producătorilor

Producătorii au, în principal, următoarele obligaţii:

să livreze furnizorilor de ultimă instanţă, în perioada 1 martie 2019-31 decembrie 2019, energia electrică necesară asigurării consumului clienţilor casnici pentru care aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de ANRE;

Producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri nuclearelectrice și/sau hidroelectrice dispecerizabile,  au obligația să livreze furnizorilor de ultimă instanţă:

–              pentru perioada de livrare 1.01.2020 – 30.06.2020, 60% din consumul clienților casnici care beneficiază de tarife reglementate;

–              pentru perioada de livrare 1.07.2020 – 31.12.2020, 40% din consumul clienților casnici care beneficiază de tarife reglementate;

–              pentru perioada de livrare 01.01.2021 – 30.06.2021, 20% din consumul clienților casnici care beneficiază de tarife reglementate,

proporțional cu prognoza de producție pentru fiecare perioadă de livrare, în conformitate cu reglementările ANRE”.

Restul energiei trebuie pus la vânzare pe platformele OPCOM, şi mai apare un articol, prin care se specifică faptul că, în această perioadă până în 2021, ANRE nu poate “lua” ,mai mult de 40% din producţia prognozată a Hidro şio Nuclearelectrica pentru consumul populaţiei la preţ reglementat.

Iată cum sună reglementarea:

“Obligaţiile producătorilor

Producătorii au, în principal, următoarele obligaţii:

–          să oferteze public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga energie electrică rămasă disponibilă după îndeplinirea obligaţiei prevăzute la lit. b1) și b2) (obligaţiile pentru reglementat-n.red.)

Obligațiile de vânzare pe bază de contracte reglementate ale producătorilor menționați la litera b2) (Hidro şi Nuclear=n.red.) se stabilesc de ANRE la un nivel maxim de 40% din prognoza de producție pentru fiecare perioadă de livrare”.

Cele patru grupuri mari de distribuţie şi furnizare, Enel, Electrica, CEZ şi E.On, au parte de o veste bună şi una proastă : li se garantează recuperarea mai rapidă a costurilor nerecunoscute din  trecut (prin facturile consumatorilor) dar li se taie din rata reglementată de rentabilitate (RRR).

“Diferenţele de costuri de achiziţie din anii 2018 şi 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preţurile practicate, se vor recupera până la data de 30.06.2021, conform reglementărilor ANRE”, scrie în noua reglementzare. Legislaţia actuală prevede o recuperare ceva mai lentă, până la sfârşitul lui februarie 2022. Pe de altă parte însă, prevederea referitoare la rata majorată a RRR se abrogă.

“Pentru calculul tarifelor de transport şi distribuţie a energiei electrice, în perioada de reglementare 2019-2024, rata de rentabilitate a capitalului investit, reprezentând costul mediu al capitalului investit, exprimat în termeni reali, înainte de impozitare este de 6,9%”-prevederea se abrogă de la 1 ianuarie 2020, iar, în lipsa unei alte reglementări care ar putea veni, RRR revine la nivelul de 5,6% pe an pentru baza de active existemte şi de 6,6% pentru activele noi.

Aceste prevederi sunt cele care vor fi trimise Comisiei Europene şi vor face obiectul unui act normative prin care se va modifica legea energiei şi gazelor, modificate la sfârşitul lui 2018 şi începutul lui 2019 prin OUG 114 şi OUG 19. Nu putem garanta că, pe ultima sută de metri nu vor intervene unele modificări

Câteva efecte previzibile

De la 1 ianuarie 2020 sau 1 iulie 2020 am putea asista la o creştere limitată a facturilor plătite de populaţie, în funcţie de reglementările ANRE. Sunt premise însa ca preţurile finale să stea pe loc: chiar dacă apare o componentă de energie la preţ de piaţă (preţurile sunt mari acum), restul este consumat de populaţie de la producătorii cu cel mai mic preţ, şi el reglementat: Hidro şi Nuclearelectrica. Pe de altă parte, scade RRR la distribuţie şi transport, dar ar putea fi compensate de o creştere generată de introducerea costurilor nerecuperate din trecut.

Cei doi producători au motive să se întristeze daca aveau aşteptări de liberalizare completă sau să se bucure în raport cu legislaţia actuală: vor avea obligaţii de a vinde pe piaţa reglementată la preţ impus şi în continuare, dar ele nu vor mai fi la nivelul a 65% din producţie, aşa cum este legea acum, cu vor fi coborâte la 40%, iar obligaţia va fi limitată la vara anului 2021, nu până în primăvatra anului 2022.

Distribuitorii şi Transelectrica vor pierde prin scăderea RRR, dacă nu se vor ivi alte reglemeentări ANRE.

Furnizorii de ultimă instanţă au de câştigat prin recuperarea mai rapidă a costurilor din trecut, dar probabil va trebui să fie mult mai “dibaci” în a achiziţiona componenta de energie cu preţ de piaţă pentru consumul casnicilor, pentru că altfel ar putea marca din nou pierderi: preţul la achiziţia energiei este liber, dar cel final, de furnizare reglementată, este stabilit de ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...