Presiuni crescute pentru ieftinirea gazelor de la 1 iulie. Engie și E.On, amenințate cu noi taxe, noi legi și controale de la Concurență

Pe măsură ce se apropie 1 iulie, momentul la care piața de gaze se va liberaliza pentru populație, cresc presiunile la care sunt supuși cei doi mari furnizori, E.On și Engie, de a veni cu oferte mai bune la gaze. Momentan, deși gazul s-a ieftinit în piață și beneficiază și de un program de ofertare prin care au acces la gaze românești la prețuri mai mici, cei doi mari furnizori oferă gaze populației, după 1 iulie, la aceleași prețuri cu cele reglementate de acum.
Mihai Nicuţ - mie, 24 iun. 2020, 10:53
Presiuni crescute pentru ieftinirea gazelor de la 1 iulie. Engie și E.On, amenințate cu noi taxe, noi legi și controale de la Concurență

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, nu pierde nicio o ocazie pentru a le solicita celor două companii să scadă prețul pentru populație, în condițiile în care și ele cumpără la rândul lor gaz mai ieftin, deci este loc de ieftinire. Și azi, Popescu a cerut același lucru, cu amenințarea că, dacă nu vor apărea oferte mai bune, există instituții care se vor apleca asupra situației.

“Evident că avem pregătite măsuri, avem la dispoziție Legea Concurenței care ne permite să intervenim în piață în momentul în care vedem că piața se distorsionează și după părerea mea este un abuz de poziție dominantă al acelor doi mari furnizori care au peste 90% și putem interveni împreună cu Consiliul Concurenței, a spus Popescu, reiterând opinia că prețurile gazelor vândute populației ar trebui să scadă cu 10-15%.

“Avem pregătită partea legislativă. Eu zic totuși să nu intervenim brutal săptămâna aceasta, o săptămână, două, ci să aşteptăm să vedem. Pentru că eu cred într-un comportament normal până la urmă și o să vedeți că cei doi furnizori vor avea oferte prin care vor scădea acest preț, pentru că nu este normal să beneficieze de această poziție şi doar să cumpere la un preț mai jos”, a adăugat ministrul, cel care în trecut a acuzat un comportament “golănesc” al celor doi furnizori, care ar lua gaz mai ieftin din piață, dar îl vând la același preț cu cel reglementat, de acum. 

Citeşte şi E.On și Engie ar putea plăti o taxă suplimentară, pe profitul pe care îl fac la liberalizarea pieței de gaz

 

Unde este conflictul

În momentul de față, populația primește gaze la preț reglementat de stat mai ales de la Engie și E.On. Aceste prețuri sunt de 125 de lei/MWh pentru clienții Engie și de 136 de lei/MWh pentru clienții E.On. Prețuri finale, fără TVA. Cei doi furnizori cumpără însă gazele de la cei doi producători, Petrom și Romgaz, la prețul reglementat de 68 de lei, preț care nu va mai fi valabil de la 1 iulie, când piața se va liberaliza. Prețul gazului a scăzut însă dramatic, din diverse motive, dar cei doi mari furnizori vin cu oferte concurențiale pentru oameni, de la 1 iulie, la prețuri egale sau doar puțin mai mici (egal la Engie, cu 2 lei/MWh mai puțin la E.On) față de cele reglementate. În plus, prin celebrul deja “gas release program”, Autoritatea de Reglementare a forțat producătorii să scoată la vânzare gaze la prețuri de pornire scăzute (corelate cu cele de la hub-ul din Austria) care sunt mult mai scăzute decât cele reglementate, respective 23 de lei pentru lunile de vară care urmează și 50 de lei pentru lunile de iarnă. S-au încheiat deja tranzacții la prețuri de 30-40 de lei. Însă cei doi mari furnizori tot nu vin cu oferte mai bune.

 

Un furnizor, E.On, explică de ce nu poate ieftini

De câteva săptămâni, Virgil Popescu presează cei doi furnizori, prin declarații publice în care presară și amenințări (cu o nouă OUG care să schimbe legea energiei, cu recursul la Concurență, etc.) să scadă prețurile, cu 10-15%, de la 1 iulie. Engie nu a răspuns, dar a făcut-o E.On.

E.On susţine că nu există în prezent pe piaţă cantităţi de gaze disponibile la preţuri rezonabile şi pe termen lung, astfel încât facturile populaţiei să scadă de la 1 iulie, însă nu este exclus ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare.

„Preţul final al gazelor naturale pentru perioada de livrare 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021 a fost determinat pe baza costurilor cantităţilor deja achiziţionate sau aflate în depozitele de înmagazinare subterană, precum şi a costurilor de achiziţie estimate începând cu 1 iulie a.c., pentru cantităţile rămase de achiziţionat. Ceea ce este foarte important este că oferta noastră este una fermă, preţul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepţia cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări), asigurând acoperirea consumului din sezonul rece, când costurile sunt mult mai mari având în vedere vârfurile de consum şi obligaţia de a înmagazina gaze în depozite”.

Reprezentanţii E.ON au explicat că, din consumul casnic pe un an întreg, 80% se înregistrează iarna, diferenţa dintre consumul din timpul verii şi cel din sezonul rece fiind de 1 la 6, iar gazele necesare pentru acoperirea acestui vârf de consum sunt mai scumpe şi sunt achiziţionate de regulă din import, la preţuri mai mari.

„Preţul final al gazului pentru clienţii casnici cuprinde atât costul de achiziţie al gazului de pe piaţa internă, cât şi următoarele costuri suplimentare pentru noi: costul gazului din import pentru acoperirea vârfurilor de consum din perioada rece (să nu uităm că oferta noastră e valabilă 1 an de zile), precum şi costul serviciilor de înmagazinare, al serviciilor de transport, al serviciilor de distribuţie şi al serviciilor de furnizare. Tarifele aferente serviciilor reglementate de transport, distribuţie şi înmagazinare subterană a gazelor naturale reprezintă costuri externe care nu pot fi negociate de compania noastră, fiind stabilite de către ANRE”.

„E.On nu consideră ca a încălcat nicio prevedere legală. Respectăm cu stricteţe legislaţia concurenţei în vigoare şi legislaţia în domeniul energiei. Totodată, ne respectăm clienţii şi ne străduim permanent să le oferim servicii de calitate la preţuri corecte, acestea fiind valori fundamentale ale companiei noastre”, a fost răspunsul reprezentanţilor companiei.

Aceştia au mai arătat că doar o piaţă liberalizată poate aduce cele mai bune oferte pentru clienţi şi poate stimula investitorii, cu condiţia să fie complet funcţională. Aceasta înseamnă o piaţă lichidă şi competitivă, cu preţuri transparente şi acces egal pentru toţi jucătorii, spre beneficiul clienţilor.

Citeşte aici Tot ce trebuie să ştii despre liberalizarea gazelor


Alt val de presiuni. Amenințări cu taxe suplimentare

La o zi după ce au dat acest răspuns, Popescu a catalogat poziția nemților drept “arogantă” și a reiterat solicitarea de a fi reduse prețurile pentru populație. „Că nu va fi cu 1 iulie, că va fi cu 15, că va fi cu 1 august, dar va trebui să fie (ieftinirea – n.r.), pentru că nu putem să rămânem așa”, a spus ministrul.

O presiune suplimentară pe E.On și Engie vine și din partea cealaltă a spectrului politic.

Social-democratul Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a anunțat că a fost aprobat un amendament la Legea energiei, care prevede introducerea unei taxe asupra veniturilor furnizorilor, respectiv pe diferența dintre plafonul de 68 lei/MWh la achiziția de la producători care va fi eliminată de la 1 iulie și prețul de achiziție din piață, care în prezent este mult sub acest nivel.

“Liberalizarea este un proces ireversibil, dar trebuie să fim conștienți că o piață liberă nu este liberă de reguli. Ne trebuie reguli. Nu sunt reguli, iată ce s-a întâmplat”, a declarat Iulian Iancu, explicând faptul că nu este etic, ca, dacă prețurile la gaze în România au scăzut la 30 de lei, furnizorii să nu facă o reducere pentru consumatori, și să vândă în continuare gazul la prețul reglementat de 68 de lei.

 “Trebuie să creăm o regulă, trebuie să creăm windfall tax. Am decis să o trecem în legea energiei. Îi lăsăm furnizorului marja de furnizare, ba chiar o putem și crește dar diferența o luăm la bugetul de stat, o vom folosi pentru consumatorii vulnerabili, până când prețul ajunge din nou la 68 de lei”, a spus Iancu.

Propunerea avansată de Iulian Iancu trebuie să fie votată în final de Parlament, pentru ca legea energiei și gazelor să se modifice, iar furnizorii de gaze să fie obligați la această taxă. Cu alte cuvinte, furnizorul ori reduce prețul, ori, dacă nu vrea, tot ce câștigă în plus varsă la buget.

 

Gaze fără preț stabilit de furnizor

Un ONG, Asociația Energia Inteligentă, condusă de Dumitru Chisăliță, un cunoscător al pieței gazelor, a trimis o petiție Avocatului și premierului pentru eliminarea impunerii unui preț stabilit unilateral de furnizor consumatorilor casnici. Un de acum încolo, prețul ar trebui să fie o medie a cotațiilor prețurilor la gaze de pe piața românească.

Prin prezenta Petiție solicităm Avocatului Poporului, să intervină pe lângă ANRE pentru respectarea legislației în vigoare prin abrogarea art. 4 din Ordinul 27/2020, cel care dă posibilitatea furnizorilor de a și impune unilateral prețul în mod unilateral și a stabilii obligația furnizorilor de a agreea de comun acord cu consumatorul un preț de furnizare a gazelor după data de 1 iulie 2020.

Propunem prin Ordonanță de Urgență modificarea legii 123/2012, care să stabilească ca în perioada de tranziție până la 1 iulie 2021, consumatorii casnici care nu au semnat contractul cu un alt furnizor de gaze să beneficieze de un preț stabilit ca medie ponderată aferentă produselor pentru ziua următoare de pe bursele de gaze din România”, arată Asociația.

Amintim că de la 1 iulie, populația nu va mai plăti prețurile reglementate actuale. Oamenii trebuie să știe că pot accepta actualele oferte ale E.On și Engie, sau pot semna contracte cu alți furnizori care au prețuri mai bune, ofertele fiind disponibile pe comparatorul de preț al ANRE. Momentan, cel mai bun preț este de 112 lei/MWh, dar mai sunt și alți furnizori cu prețuri sub cele ale Engie și E.On. Dacă nu fac nicio alegere, clienții nu rămân fără gaze, dar le vor plăti la prețurile din ofertele E.On și Engie pe care nu le-au acceptat. Schimbarea furnizorului este posibilă oricând și este gratuită.

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...