ANRE a avertizat fostul Guvern PSD, în speţă pe ministrul Finanţşelor, Eugen Teodorovici, că OUG 114, care a reglementat preţurile la energie şi gaze, încalcă legislaţia europoeană şi are ca efect creşterea preţurilor în piaţă, înainte ca ea să fie emisă.
Acum câteva zile, o publicaţie britanică specializată în energie, ICIS, publica un articol in care vorbea despre legăturile dintre funcţionari din conducerea Autzorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi unii politicieni din aripa PSD care au avut ca scop emiterea de reglementări, lucru care contravine flagrant principiului independenţei reglementatorului. Articolul vorbea inclusiv despre faptul că “o ordonanță controversată de urgență care solicită plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică, care a dus la distorsiuni importante ale pieței în acest an, ar putea fi scrisă de cel puțin un membru al autorității de reglementare, la instrucțiunile unui înalt funcționar guvernamental”.
Puteţi citi articolul, preluat la acea vreme de noi, aici:
ANRE nu a răspuns oficial acestora acuzaţii grave, voci din Autoritate spunând doar, în cadru informal, că textul este “o prostie” şi că au transmis deja autoarei textului explicaţiile instituţiei înainte de publicare, care nu ar fi fost preluate decât parţial.
Aşadar, rămân în picioare două întrebări, prima generală şi a doua specifică: Răspunde ANRE la control politic şi, în speţă, ea a fost cea care a elaborat OUG 114, aşa cum se arată în articolul ICIS?
O scrisoare trimisă de ANRE şi semnată de toată conducerea instituţiei trimisă ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, înainte de a se aproba OUG 114 face parţial lumină. În scrisoarea trimisă Finanţelor, intrată în Minister la 20 decembrie 2018, ANRE explică faptul că proiectul a ce a devenit OUG 114 încalcă legislaţia europeană şi este de natură să crească preţurile în piaţă.
“Semnalăm că există riscul ca prin aplicarea art. 61, CE să aprecieze că sunt încălcate ărevederile celor două directive în materie, respectiv Directivele CE nr. 72 şi 73 privind piaţa de energie electrică şi gaze naturale şi de acest aspect este responsabil statul român”, scrie în scrisoare.
Articolul 61 din OUG 114 este cel referitor la reintroducerea preţurilor reglementate la energie electrică şi gaze.
“În ceea ce priveşte contribuţia bănească, percepută de la operatorii licenţiaţi de către ANRE, în procent de 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia, vă comunicăm că fondurile rezultate din aplicarea acesteia vor depăşi cu mult necesităţile ANRE privind cheltuielile curente şi de capital. Aceste contribuţii vor trebui recunoscute intergral de către ANRE în preţurile şi tarifele reglementate”, mai arăta instituţia.
Ulterior, în OUG 114, contribuţia a rămas la 2%.
Puteţi vedea scridsoarea aici: