Prețul cerealelor crește din nou, urmare a declarațiilor lui Putin în legătură cu coridorul de export din Ucraina. Unde a ajuns, de fapt, marfa ucraineană

08 09. 2022
PUTIN 44680996877643

Miercuri, la ora 10:00, ora Estului, contractele futures pentru grâul moale roșu de iarnă (SRW) încheiate  pentru decembrie pe CME, cea mai mare bursă pentru contracte futures din SUA, au urcat  cu 47 cenți pe bushel, fiind tranzacționate la 8,64 de dolari per bushel. Totodată, pe bursa europeană Euronext, contractele pentru grâul din decembrie au câștigat 13,50 de euro tona, ajungând la 331,25 de euro tona, la aceeași oră, iar prețul grâului rusesc de 12,5% a crescut cu cel puțin 5 dolari tona, potrivit datelor AgriCensus.

De asemenea, surse AgriCensus, au declarat că unii vânzători au decis să se retragă având în vedere știrile, în timp ce unii cumpărători au manifestat un interes mai mare pe fondul temerilor că acordul se va încheia.

Creșterea vine ca reacție la declarațiile liderului rus, Vladimir Putin, care a afirmat că Occidentul a înșelat Rusia și statele în curs de dezvoltare cu acordul privind coridorul de cereale semnat la finele lui iulie. În timpul unui forum economic la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, el a sugerat că majoritatea navelor care au plecat din Ucraina, după semnarea acordului  privind deblocarea exporturilor de cereale, au ajuns, de fapt, în țările europene și nu în statele în curs de dezvoltare.  În plus, Putin a spus că va discuta cu președintele turc, Tayyip Erdogan, despre o posibilă redirecționare a cerealelor din Ucraina către țările în curs de dezvoltare. Declarații în același sens a făcuse, anterior, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Aproape toate cerealele exportate din Ucraina nu ajung în țările cele mai sărace, ci în Uniunea Europeană”, a declarat președintele Putin la Vladivostok.

Amintim că, în 22 iulie, la Istanbul, Ucraina și Rusia au semnat un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Acordul, susținut de ONU, a vizat deblocarea timp de 120 de zile, adică până în 20 noiembrie, a trei porturi ucrainene, principalul fiind Odesa, și asigurarea unor coridoare libere pentru transportul de cereale.

Cât și unde s-a exportat prin coridor. În România au ajuns 46.000 de tone

Din datele Joint Coordination Centre (JCC) analizate de compania de analize date Lloyd’s List Intelligence, până în data de 7 septembrie, 100 de vase au plecat din Ucraina încărcate cu 2,3 milioane de tone de cereale și alimente. Din această cantitate, 24% a ajuns în Turcia, iar 31% în state UE, respectiv Spania (15%), Italia (6%), Olanda (5%), România (3%), Germania (2%).

De asemenea, din datele AgriCensus, Egiptul a importat 204.260 tone de cereale, inclusiv 179.260 tone de porumb, în timp ce 120.000 tone de porumb au fost încărcate în Coreea de Sud, aceeași cantitate în Iran, iar 62.340 de tone de porumb și 45.000 de tone de făină au fost livrate în China.

Alte 51.000 de tone de grâu au fost exportate în Kenya și 28.600 de tone de grâu au plecat în Somalia.

În plus, două transporturi de grâu au fost efectuate în cadrul Programului Alimentar Mondial condus de ONU, 23.500 tone fiind direcționate către Djiboutti și 37.500 de tone către Turcia, pentru a fi transformate în făină și reexportate mai departe în Yemen.

Ucraina era principalul furnizor de grâu pentru Djiboutti, care importă, în medie, aproximativ 254.204 tone de grâu anual. Din această cantitate,119.700 de tone, veneau, în medie, din Ucraina.

Efectul acordului privind deblocarea exporturilor de cereale. Prețul cerealelor rusești a scăzut cu 50 de dolari tona

În timp ce autoritățile ruse susțin că acest coridor de cereale nu ajută la securitatea alimentară mondială, realitatea de până acum arată că impactul a fost unul pozitiv asupra prețurilor. Deschiderea porturilor a adus o mai mare disponibilitate a ofertei, iar prețurile au fost în scădere, inclusiv cele ale cerealelor originare din Rusia. De fapt, marfa rusească s-a ieftinit cel mai mult.

Mai exact, din datele AgriCensus, prețul grâului rusesc de 12,5% a scăzut cu aproape 50 de dolari pe tonă de când primul vas a părăsit porturile ucrainene, în timp ce grâul ucrainean de 11,5% a pierdut aproximativ 28 de dolari tona, în aceeași perioadă, iar cel de origine europeană a scăzut în medie cu aproximativ 28-29 de dolari tona. Prețurile au scăzut lent chiar de la jumătatea lunii mai, când au început zvonurile despre acest acord.

Rusia a exportat mai puțin

În afară de faptul că acordul dintre Rusia și Ucraina a dus la scăderea prețului cerealelor rusești, statul condus de Putin a avut ceva probleme și cu cantitățile livrate. A reușit să livreze peste granițe cu aproximativ 20% mai puțin decât anul trecut. În primele două luni ale acestui an de comercializare, Rusia a exportat 5,1 milioane de tone de grîu, în ciuda faptului că se așteaptă ca recolta de grâu să fie una record, cu estimări ale agențiilor locale de până la 95 de milioane de tone în anul comercial 2022/23.

Din primele estimări, Rusia ar fi putit exporta în 2022/2023 în jurul a 43-44 de milioane de tone. Acum, estimările indică însă exporturi de aproximativ 40 de milioane de tone. Surse comerciale au sugerat că sancțiunile impuse de Europa continuă să creeze probleme pentru comerțul cu cereale din Rusia, deoarece, deși exportul de produse agricole nu este sancționat, băncile cu care lucrează companiile sunt. Apar astfel dificultăți de plată.

Pe lângă aceasta, există încă o problemă cu disponibilitatea mărfurilor, cu care s-a confruntat și Ucraina, din cauza numărului de nave care vin în regiune.

Comercianții ruși au declarat, de asemenea, că fermierii nu au fost dornici să vândă la un preț mai mic, în timp ce taxa de export și rubla puternică au limitat spațiul pentru unele mișcări. Cu toate acestea, având în vedere că taxa de export a fost în scădere în ultimele săptămâni, se așteaptă ca situația să se îmbunătățească.

O altă problemă cu care se confruntă atât Rusia, cât și Ucraina este reticența cumpărătorilor, zona fiind una riscantă.

Cererea a fost, de asemenea, redusă, deoarece cumpărătorii se așteaptă la noi scăderi de preț pe măsură ce mai mult grâu devine disponibil din Ucraina, iar Rusia are o recoltă record.