Înainte de toate, trebuie spus că, până la 30 iunie, se mențin, și pentru clienții Hidroelectrica, prețurile plafonate de 0,68, respoectiv 0,8 lei/kWh, preț final din factură, dacă acești clienți rămân sub pragurile lunare de consum. Pragul de 1,3 lei/kWh este irelevant pentru clienții Hidroelectrica, pentru că prețul energiei de la Hidroelectrica este mai mic oricum.
După 1 iulie, prețurile pentru clienții care plăresc acum 0,68 și 0,80 lei/kWh vor crește. Pentru ceilalți clienți, prețurile vor crește de la momentul în care contractul actual expiră, dar nu mai devreme de 1 aprilie.
Amintim că Hidroelectrica a anunțat că prețul energiei active va crește, de la 1 aprilie, de la nivelul de 0.28 lei/kWh, la 0,45 lei/kWh, dar energia activă este doar o parte din prețul final din factură Așadar, să facem calculele, pentru un client din București, de exemplu.
Cine plătește acum 0,68 lei/kWh, va plăti, după 30 iunie, 1,04 lei/kWh, preț final din factură, așadar creșterea va fi de 53%.
Cine plătește acum 0,80 lei/kWh, va plăti, după 30 iunie, tot 1,04 lei/kWh, preț final din factură, deci creșterea va fi de 30%.
Categoria de clienți care are un consum de peste 300 kWh pe lună plătește acum un preț de 0,84 lei/kWh. Desigur că și în cazul lor prețul nou va fi de 1,04 lei/kWh, deci creșterea va fi de 24%. Dar în acest caz creșterea va apărea în momentul în care expiră actualul contract, neavând legătură cu legislația de plafonare.
Atașat aveți prețul Hidroelectrica ce va fi aplicat clienților actuali cărora le expiră contractul, din fiecare zonă de distribuție din România.
Prețul pentru casnici este cel din dreptul coloanei de joasă tensiune. Funcție de județul în care locuiți, vă puteți calcula creșterea la factură, dacă veți dori să rămâneți la Hidroelectrica.
Amintim că până la finalul lui iunie, pentru cei care plătesc acum prețurile plafonate de 0,68 și 0,80 lei, nu se schimbă nimic dacă vor continua să consume sub limitele legale, respectiv 100 kWh lunar, respectiv 255 kWh lunar. După aceea se va plăti prețul din coloana din dreapta.
Cei care acum plătesc prețul neplafonat vor plăti noul preț (cel de pe aceeași coloană), când le expiră actualul contract, cel mai devreme după 1 aprilie.
Cel puțin la ce prețuri sunt acum în ofertele altor furnizori, nu.
Ceilalți mari furnizori au publicat prețurile lor care ar fi trebuit să fie aplicate, în teorie, după 1 aprilie, moment la care plafonarea s-ar fi oprit, pe vechea legislație, asta înainte să dea Guvernul OUG de prelungire.
Ei bine, chiar dacă Hidroelectria a crescut cu 60% prețul energiei active, pe fondul unui an 2024 foarte prost care i-a diminuat producția și profitul, noul preț de 0,453 lei/kWh, este totuși mult mai mic decât cel cu care veniseră marii furnizori. PPC avea în ofertă un preț al energiei active de 0,753 lei/kWh, Electrica Furnizare avea 0,775 lei/kWh, iar Premier Energy 0,83 lei/kWh.
Prelungirea schemei de plafonare-compensare a preţurilor la energie a fost aprobată joia trecută de Executiv, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Astăzi, Guvernul României a luat decizia de prelungire a schemei de compensare-plafonare cu trei luni la energie electrică, până la data de 1 iulie, şi cu 12 luni la gaz. Prioritatea zero a Guvernului României este să-i protejeze pe români. Aceasta este motivaţia acestui demers”, a spus ministrul.
El a subliniat că schema de compensare plafonare a asigurat, conform datelor Eurostat, al cincilea cel mai mic preţ la energie electrică şi al patrulea cel mai mic preţ la gaze din întreaga Uniune Europeană.
„Aceasta este realitatea faptică. E adevărat, contestată de unele voci din spaţiul public, care au acreditat minciuna că românii ar plăti cele mai mari preţuri la energie electrică şi gaz. Repet: este fals, şi oricine poate verifica datele Eurostat”, a precizat ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a adăugat că textul Ordonanţei de Urgenţă (publicat între timp în Monitorul Oficial) include mai multe articole, dar plafoanele rămân aceleaşi.