Record pe minus! Prețul energiei electrice spot livrate mâine după amiază în România coboară până la cel mai mare nivel de preț negativ din istoria pieței

Prețul spot al energiei electrce tranzacționate azi cu livrare mâine după amiază este din nou negativ în patru intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai mare nivel din istoria pieței
Mihai Nicuţ - vin, 05 apr. 2024, 15:11
Record pe minus! Prețul energiei electrice spot livrate mâine după amiază în România coboară până la cel mai mare nivel de preț negativ din istoria pieței

Prețul orar al pieței pentru ziua următoare (PZU) pentru energia electrică tranzacționată azi cu livrare sâmbătă este negativ în patru intervale orare ale zilei și zero în altul, potrivit datelor operatorului pieței.

În intervalul orar 15.00, prețul orar coboară până la nivelul de – 142 de lei/MWh, deci aproape minus 29 de euro.

Este cel mai mare preț negativ orar înregistrat vreodată pe PZU din România, potrivit dateler noastre, peste cel de – 115 lei/MWh, care a fost înregistrat în data de 28 mai 2023.

În intervalul cu prețul negativ de -142 lei/MWh al zilei de mâune va intra masiv energie electrică în rețeaua românească prin mecanismul de cuplare al piețelor spot, la o putere de peste 2.100 MW, iar o parte din ea va trece de la noi în rețeaua bulgară, spre care avem un export fizic la o putere de 968 MW.

Prețurile negative au apărut pentru prima dată în România la finalul primăverii trecute și, cel mai probabil pe fondul sxtinderii capacităților în fotovoltaic,se vor întâlni și mai des în acest an în absența creșterii stocării sau a consumului dispecerizabil în orele de zi. De altfel, în acest an, prima zi cu preț negativ a fost poate mai devreme decât ne așteptam, în data de 31 martie, când, pe fondul Paștelui Catolic, când a fost înegistrat și cel mai mic consum orar de energie electrică din ultimii opt ani cel puțin, de sub 4.000 MW instantaneu, prețurile au fost negative timp de patru ore. Atunci însă, cel mai mare preț negativ a fost de doar minus opt lei/MWh.

Situația de preț negativ apare în orele în care producția de energie (în special din sursă fotovoltaică) este la niveluri ridicate, peste consumul rețelei de la acea oră, inclusiv prin aportul prosumatorilor nedispecerizabili care nu mai consumă din rețea atunci. De asemenea, cum piețele spot sunt cuplate, prețul negtiv de la noi poate apărea în urma unui aflux de energie ieftină sau chiar cu preț negativ pentru că este produsă în exces față de consum din altă piață din mecanismul de cuplare.

Preț negativ „de import”

Așa se întâmplă practic la noi și mâine – prețul este negativ din Germania, cel mai mare consumator din Europa, timp de șase ore, și coboară până la – 58 de euro, deci de două ori mai puțin decâ cel mai mare preț orar negativ din România.

Citește și:

“Vă plătim să consumați ?!”. Cum a evoluat fenomenul prețurilor negative la energie electrică

O situație de preț negativ apare atunci când există foarte multă energie în raport cu consumul, obținută în general din surse regenerabile în anumite intervale orare. Producătorul, mai ales dacă beneficiază de o schemă de sprijin (în cazul nostru certificatele verzi) preferă să rămână în piață și să vândă la preț negativ – practic să plăteasă el pe cel care cumpără, o situație aparent absurdă – pentru că așa beneficiază de schema de sprijin, deci în final rămâne pe profit. Desigur, în România situația este potențată de deficitul mare de certificate din piață, deci și acest profit mic va fi marcat abia atunci când producătorul își va putea vinde certifcatul pe o piață ultrasaturată.

Din acest motiv, în orele cu preț spot negativ mulți producători aleg să opreasă producția parcurilor, inclusiv pe fondul temerii de a nu crea dezechilibre, care pot fi uriașe.

În plus, varianta închiderii capacității ar putea fi mai păguboasă decât vânzarea pentru anumite momente la preț negativ, funcție de decizia dispecerului și de penalitățile pe care ar putea să le suporte dacă nu livrează energia notificată anterior. La unii producători clasici, poate fi mai puțin costisitor să vândă în piață energia la preț negativ câteva ore deât să oprească și apoi să repornească centrala atunci când prețul crește din nou.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Pe stâncile abrupte de pe coasta de nord-vest a Spaniei, pescarii îmbrăcaţi în combinezoane impermeabile evită valurile în timp ce culeg crustacee cu coaja delicată, o delicatesă de Crăciun......
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi că va demara în ianuarie anul viitor ...
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan, au anunţat miercuri agenţiile de presă ...
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 14 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ...