Prețul gazelor naturale ar putea scădea sub zero în unele zone din Europa

29 05. 2023
gaze 765849309857483920

Combinația dintre stocurile mari la sfârșitul unei ierni blânde, importurile constante de gaze naturale lichefiate (LNG) și cererea slabă a dus la opt săptămâni consecutive de scăderi ale prețurilor de referință ale gazelor naturale în Europa, cea mai lungă serie de ieftiniri săptămânale din ultimii șase ani.

Astfel, deși este puțin probabil ca prețul de referință să coboare sub zero, unele piețe regionale pentru ziua următoare din Europa ar putea înregistra prețuri negative pentru scurt timp în această vară, dacă cererea rămâne slabă și dacă producția de energie din surse regenerabile se menține la un nivel ridicat, au declarat pentru Bloomberg comercianți și oficiali din industrie la târgul de energie E-World din Essen, Germania.

„Piețele regionale individuale de gaze naturale din Europa ar putea deveni negative atunci când aveți ore și zile cu producție regenerabilă”, a declarat pentru Bloomberg Peder Bjorland, vicepreședinte pentru tranzacționare și optimizare a gazelor naturale la gigantul energetic norvegian Equinor.

„Există o distanță destul de mare de la nivelul de preț pe care îl vedem acum și până la prețuri cu o singură cifră și negative, iar pe acest traseu se pot întâmpla multe”, a nuanțat însă Bjorland.

Contractele futures pentru luna următoare la hub-ul TTF, reperul pentru tranzacțiile cu gaze din Europa, s-au prăbușit joi cu 10% și s-au stabilit la 26,78 dolari (24,94 euro) pe megawatt-oră (MWh), cel mai mic preț de la începutul crizei energetice, în toamna anului 2021.

Evoluția prețurilor la gazele naturale în Europa este în contrast puternic cu cea de anul trecut, când prețurile de referință au urcat până la 322 de dolari (300 de euro) pe MWh în august, după ce Rusia a redus aprovizionarea prin conducte, iar guvernele și industria s-au speriat de posibilele penurii de gaze în timpul iernii.

Datorită vremii mai blânde din timpul iernii trecute, a reducerii consumului la nivelul UE și a distrugerii cererii în industrie din cauza costurilor ridicate ale energiei, Europa a reușit să treacă prin iarna 2022/2023 fără să simtă o penurie de gaze sau să ajungă la raționalizare.

În prezent, stocurile de gaze sunt confortabile pentru această perioadă a anului. La data de 24 mai, depozitele de gaze naturale din UE erau pline în proporție de 66,71%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe. Acest grad de umplere a depozitelor este cel mai ridicat pentru această perioadă a anului din ultimul deceniu, cel puțin. Iar Europa și-ar putea umple stocurile încă din luna septembrie, cu mult înainte de iarnă, au declarat analiștii pentru Bloomberg.

Citește și:

Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru producătorul de stat

Cererea de gaze naturale în Europa este acum slabă, după ce sezonul de încălzire de iarnă s-a încheiat, iar vârful cererii de energie electrică de vară nu a început încă. Consumul de gaze din industrie, care a trecut printr-o perioadă foarte grea în toamna și iarna trecută, este de asemenea slab.

În pofida scăderii prețurilor la gaze, consumul industrial de combustibil nu se ridică, deși este posibil ca marii consumatori industriali de energie să aștepte o nouă scădere a prețurilor la gaze, spun analiștii.

Prețurile ar putea totuți să nu coboare sub un anumit prag, deoarece producția de energie electrică din carbune ar putea fi înlocuită de cea pe gaze, au anunțat cei de la Goldman Sachs la începutul acestei săptămâni.

„Acest proces de substituire poate funcționa ca un prag temporar pentru prețurile gazelor până când cererea industrială și importurile de LNG din Asia vor începe să crească vizibil, ceea ce, în opinia noastră, va trage în cele din urmă prețurile gazelor în sus până la sfârșitul verii”, au scris analiștii de la Goldman într-o notă preluată de Bloomberg.

Citește și:

Elcen a oprit sâmbătă dimineața cel mai performant grup energetic din București, din cauza prețurilor foarte mici la energie electrică

Perspectivele pe termen scurt privind prețurile gazelor naturale în Europa par a fi momentan pesimiste, dar lucrurile s-ar putea schimba rapid dacă cererea va crește în timpul caniculei de la  vară, cu viteze scăzute ale vântului care ar putea paraliza producția de energie eoliană, mai scrie Bloomberg.

Clienții industriali ar putea, de asemenea, să înceapă să folosească mai mult gaz dacă prețurile continuă să scadă, ceea ce va antrena o creștere a acestora. O redresare a cererii asiatice de LNG ar putea duce, de asemenea, la creșterea prețurilor europene, deoarece Europa va trebui să concureze cu Asia pentru livrările spot.

Citește și:

Din nou, preț negativ la energie electrică în România, duminică