Producătorii din Orientul Mijlociu continuă să crească producţia deşi piaţa este inundată cu petrol ieftin, iar analiştii cred că perspectiva cotaţiilor barilului în 2016 este slabă.
Preţul petrolului Brent, de referinţă la nivel global, a scăzut vineri cu 48 de cenţi, la 39,25 dolari pe baril, transmite Reuters.
Cotaţia WTI, de referinţă pe piaţa SUA, a coborât vineri la 36,52 dolari pe baril, foarte aproape de minimul atins joi, de 36,38 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din februarie 2009.
Anaiştii estimează că primul trimestru al anului viitor va aduce noi scăderi semnificative, deoarece apare trecerea de la o perioadă cu cerere mai ridicată la una cu cerere redusă, iar unele voci nu exclud din calcul posibilitatea unui baril de 20 de dolari.
Într-o piaţă oricum inundată cu petrol, anul 2016 va aduce volume suplimentare de la Iran, care va scăpa cel mai probabil de embargoul impus de SUA şi aliaţii săi pentru a descuraja programul nuclear al Teheranului. Şi Irakul a crescut masiv producţia în acest an, pe măsură ce zăcămintele petrolifere masive din sudul ţării au fost dezvoltate de companii străine.
Între timp, cererea merge în jos, pe fondul încetinirii creşterii economice a Chinei şi revenirii lente şi anevoioase a economiei europene.
Strategia OPEC de a-şi conserva cota de piaţă prin ieftinirea petrolului pare să dea roade. În timp ce producţia cartelului creşte, cantităţile pompate de producătorii non-OPEC vor scădea anul viitor cu 380.000 barili pe zi. Aproximativ jumătate din scădere vine de la producătorii din SUA, unde investiţiile masive în extracţia de şist au nevoie de un baril mai scump pentru a fi profitabile.