Schimbarea care va afecta toți consumatorii de energie electrică – prețul plafonat se va aplica la consumul real
”Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie a fost să raportăm la luna în curs, la anul 2022, nu la anul trecut, pentru că a fost o problemă legată de modul în care s-a desfăşurat activitatea pe perioada pandemiei”, a declarat azi premierul Nicolae Ciucă, la Parlament.
Ciucă a fost întrebat despre măsurile pe energie în contextul în care politicienii au căzut de acord să păstreze prețurile plafonate la consumatori și să introducă un nou plafon de preț, de 1,3 lei/kWh pentru industrie și pentru consumatorii casnici cu un consum mai mare. Modificarea se face însă în Parlament prin legea de modificare a OUG 119, în condițiile în care, în paralel, Guvernul a dat OUG prin care prețurile la producător se plafonează la 450 lei/kWh până în martie 2025 iar în această perioadă se instituie un mecanism de achiziție centralizată a energiei pentru furnizorii cu clienți finali.
Am scris despre impactul asupra consumatorilor aici:
Noi prețuri plafonate la energie electrică. Ce se va schimba în facturile clienților
Declarația lui Ciucă este contrară celei făcute de șeful SGG, Marian Neacșu, săptămâna trecută, când a fost întrebat dacă plafoanele de preț vor fi menținute pentru pragurile de consum mediu lunar realizat în 2021, așa cum funcționează acum sistemul, sau se vor aplica la consumul curent realizat.
“Sistemul aşa cum este gândit şi cum funcţionează de mulţi ani prin lege distribuitorii sunt obligaţi să facă citirea de patru ori pe an a contoarelor. În rest, funcţionaţi pe facturi cu estimări. Din perspectiva aceasta este foarte complicat şi foarte greu să ne raportăm la consumul lunar al fiecărui client. În OUG iniţială 119, şi vom menţine acest sistem, vom rămâne raportaţi la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău, pentru că a fost an de pandemie în care din păcate cea mai mare parte dintre români o parte din timp au stat acasă. Deci au consumat energie. Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv, ca oamenii să nu plătească mai multă energie şi un preţ mai mare decât cel pe care l-au realizat, în luna februarie a anului viitor se va face regularizarea pentru întreg anul şi încadrarea în consumul efectiv realizat”, a declarat Neacşu.
Citește și:
Modificare de contract la un mare furnizor de energie electrică. Ce se întâmplă cu facturile clienților casnici
Dacă ce a spus Ciucă va rămâne în vigoare, foarte mulți consumatori ar putea fi reîncadrați în alte tranșe de consum, în situația în care consumul lor dintr-o anumită lună va fi diferit de media anului 2021, în funcție de care plătesc acum prețul plafonat.
Pe de altă parte, modificarea cu siguranță va crea mari probleme de implementare, pentru că nu toți clienții își citesc contorul pentru a trimite în fiecare lună indexul aferent consumului real. În cazul lor, acolo unde citirea se face la trei luni de operatorul de distribuție, nu este deloc clar cum se va aplica efectiv prețul plafonat (ce preț și la ce consum) lună de lună. Este posibil ca plafonul de preț să se aplice la consumul din convenția de consum, dar nu s-a decis încă nimic.