Preţurile fuseseră majorate la sfârşitul lunii septembrie cu 50 de bani pentru fiecare pachet de ţigarete. Astfel, după această ieftinire, preţurile ajung la acelaşi nivel din luna septembrie 2017
Noile preţuri de la BAT
Kent – 16,5 lei
Pall Mall – 15,5 lei pachetul
Dunhill – 17,5 lei pahetul
Rothmans – 16,5 lei pachetul
Lucky Strike -16,5 lei pachetul
Viceroy – 15 lei pachetul
Noile preţuri de la Philip Morris
Marlboro – 16,5 lei pachetul
Marlboro Touch – 16 lei pachetul
L&M – 15 lei pachetul
Parliament – 17,5 lei pachetul
Chesterfield – 15 lei pachetul
Virginia Slims – 16 lei pachetul
Scumpirile la ţigări vor continua până în 2022, în medie cu 2% pe an, prin majorarea cotei de acciză şi actualizarea cu rata inflaţiei. Este un calendar asumat de România în faţa UE, care, în cele din urmă, va face ca pachetul de ţigări să coste circa 5 euro, în orizontul de timp 2022.
Cu un preţ mediu al ţigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt cele din Marea Britanie, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3 euro pe pachet, şi ţările baltice. În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului.
Alinierea nivelului accizelor pentru ţigări din România cu cele din ţările UE are un program devansat. Noi, încă din 2016, suntem la nivelul anului 2018, când programul de convergenţă ar fi trebuit să fie încheiat, dar va continua, mai lent, până în 2022.
Industria ţigărilor este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu vărsăminte anuale de circa 3 miliarde de euro. Piaţa locală este un joc în trei, BAT, Phillip Morris şi JTI, la care se adaugă ţigările comercializate “la negru”, aduse prin contrabandă din ţările vecine.