Prețul untului a atins un record istoric. Cu cât îl vom cumpăra din 2025

Prețul mediu al untului a scăzut în ultimele trei săptămâni, pe piața UE, până la 758 de euro suta de kilograme, după ce a atins un record de 788 de euro suta de kilograme în săptămâna ce a început cu 13 octombrie, arată ultimele date ale Comisiei Europene.
Alina Stanciu - Dum, 10 nov. 2024, 15:57
Prețul untului a atins un record istoric. Cu cât îl vom cumpăra din 2025

În ultimele șapte zile, ieftinirea a fost de 1,7%, însă vorbim despre o diferență de preț de 52% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Și aceasta în contextul în care, dacă ne uităm la alte produse procesate din lapte, cea mai semnificativă scumpire a fost la brânza Edam care este cu 16%, în medie, mai scumpă decât acum un an.

Ce perspective există pentru 2025?

Scumpirile din ultima vreme sunt generate de o producție mai slabă ( minus 2,2% în ianuarie-august 2024 față de perioada similară a anului trecut), pe fondul unei creșteri a apetitului procesatorilor pentru producția altor categorii precum brânza (3,3%), produse fermentate (plus 4,1%), smântână ( 3,7%). Și aceasta în contextul în care producția de lapte materie primă a crescut cu numai 0,5%. Iar pentru 2025 estimările indică o producție și mai redusă.

Mai exact, potrivit estimărilor Departamentului pentru Agricultură al SUA, producția de unt a UE ar putea ajunge în 2025 la 2,1 milioane de tone, cu un procent sub nivelul estimat pentru 2024, deoarece o ofertă mai mică de lapte va favoriza producția de brânzeturi în detrimentul untului și a laptelui uscat degresat. Consumul, un alt factor care a condus la declinul producției,  este  și el pe un trend descendent, preocupările legate de sănătatea ale consumatorilor infuențând negativ cererea pe această piață.

Cât despre laptele materia primă, pentru 2025 se preconizează că livrările din UE se vor ridica la 149,4 milioane de tone, cu 0,2% mai puțin decât estimarea revizuită pentru 2024, în timp ce exporturile ar putea crește ușor, cu 4% față de 2024, scăderea nivelului consumului intern permițând o ușoară creștere a exporturilor.

În 2024, se estimează că producția de unt din UE va fi cu 1,4% mai mică din cauza creșterii producției de brânză. Cu toate acestea, prețurile ridicate ale untului i-a oprit pe unii dintre producători se fabrice brânză în loc de unt.

În ceea ce privește producția de brânzeturi, aceasta este susținută de consumul intern solid și de cererea continuă de export.

În ciuda disponibilității mai reduse a laptelui, se preconizează că producția de brânzeturi din UE  va crește în 2025 cu 0,6% față de nivelurile din 2024, ajungând la 10,8 milioane de tone. Atât exporturile de brânză, cât și consumul intern ar trebui să crească în 2025, mai spun analiștii USDA potrivit cărora  consumului ar putea fi stimulat de creșterea veniturilor și de redresarea economică, precum și de redresarea sectorului ospitalității și a turismului.

În schimb, exporturile beneficiază de creșterea cererii de brânzeturi speciale.

În 2025, se preconizează că exporturile de brânzeturi din UE vor ajunge la 1,4 milioane de tone, o creștere moderată de 0,4%, deoarece creșterea exporturilor ar urma să fie ușor limitată de îmbunătățirea cererii interne în Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...