Prețul aurului ar putea ajunge la 3.000 de dolari uncia – estimare Bank of America. Investitorii sunt îndrumați către acțiunile celor mai mari companii miniere de profil
Aurul spot a atins vineri, 13.09.2024, un maxim istoric de 2 572,81 dolari pe uncie și este pe cale să înregistreze cea mai mare performanță anuală din 2020, cu o creștere de peste 24% determinată de cererea de valori refugiu, ca urmare a incertitudinii geopolitice și economice, și de achizițiile puternice ale băncilor centrale.
Aurul ar putea ajunge la 3.000 de dolari pe uncie până la jumătatea anului 2025 și la 2.600 de dolari până la sfârșitul anului 2024, datorită reducerilor ratelor dobânzilor din SUA, cererii puternice din partea fondurilor tranzacționate la bursă și cererii fizice extrabursiere. Astfel, Bank of America a estimat recent că aurul ar putea ajunge la 3 000 de dolari în următoarele 12-18 luni, citând fluxurile în creștere în ETF-uri susținute de aur și alți factori de creștere. Între timp, Goldman Sachs a stabilit un obiectiv de 2.700 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului 2025.
Săptămâna trecută, World Gold Council a declarat că fondurile tranzacționate la bursă cu aur cu suport fizic global au înregistrat în august a patra lună consecutivă de intrări.
În contextul apropierii următoarei reuniuni a Rezervei Federale, la 18 septembrie, piețele sunt preocupate de probabilitatea primei reduceri a ratei dobânzii în SUA din 2020 incoace. În prezent, investitorii estimează o șansă de 55% de reducere a ratei dobânzii în SUA cu 25 de puncte de bază și o șansă de 45% de reducere in general. În cazul în care datele primite indică riscuri de creștere și slăbiciune pe piața muncii, aceasta va crește șansele unei reduceri de 50 de puncte de bază a ratei în noiembrie sau decembrie, ceea ce ar crește apetitul pentru aur și ar devansa momentul atingerii valorii de 3 000 de dolari, a declarat Peter A. Grant, vicepreședinte și strateg principal pentru metale la Zaner Metals, citat de Reuters.
Ratele scăzute tind să susțină aurul. Mai mulți factori cheie rămân în joc, inclusiv achizițiile continue ale băncilor centrale, tensiunile geopolitice, volatilitatea potențială legată de alegeri și incertitudinea persistentă din jurul economiei și pieței bursiere.
Având în vedere acest context, nu este surprinzător faptul că investitorii de pe piața bursieră își îndreaptă atenția către acțiunile aurifere. Acțiunile la marile mine aurifere ar putea atinge la randul lor noi maxime de creștere în următoarea perioadă.
Preţul unui gram de aur anunţat de Banca Naţională a fost de 370,5328 lei. Precedentul record a fost înregistrat ieri, joi, 12 septembrie 2024, când BNR a anunţat un curs de referinţă de 365,6995 lei pentru un gram de aur. Vom vedea și evoluțiile de astăzi.
Achizițiile de aur încearcă reducerea dependenței economiilor de dolarul american. Scenariile Goldman Sachs mizează pe o achiziție anuală de 6-7 milioane de uncii de aur de către băncile centrale în acest an. De asemenea, trebuie să menționăm că Polonia și România au cele mai mari rezerve de aur din fostul bloc comunist, fapt despre care Economica a scris aici.