Prețul bateriilor pentru modelele hibride și electrice Dacia, de la Jogger și Duster la Spring

Mulți potențiali clienți se tem de prețurile mari ale componentelor pentru mașinile electrice, iar sumele solicitate la unitățile service tind să le dea dreptate. Cea mai scumpă componentă a unei astfel de mașini este, desigur, bateria. Iată cât costă aceasta în cazul mașinilor electrice și hibride Dacia.
Robert Stan - lun, 19 aug. 2024, 22:04
Prețul bateriilor pentru modelele hibride și electrice Dacia, de la Jogger și Duster la Spring

Bateriile mașinilor electrice și hibride sunt unele dintre cele mai scumpe componente. În unele cazuri, prețul acestora este echivalent cu jumătate din valoarea mașinii.

Mașinile electrice au în componență mult mai puține piese decât cele dotate cu motoare cu ardere internă, însă sunt vândute cu un preț mult mai mare. Acest lucru are drept principale cauze costurile legate de amortizarea noilor tehnologii utilizate de producători și, mai ales, prețul pachetelor de baterii.

Deși este rareori dezvăluită de producător, valoarea unei baterii poate depăși, în unele cazuri, jumătate din prețul întregului vehicul electric, dar acest procent variază foarte mult de la o mașină la alta. Brandul, chimia, dimensiunile, capacitatea și alte caracteristici influențează major costul bateriilor.

În acest context, jurnaliștii francezi de la L’argus au dezvăluit recent, conform LifeNews.ro, prețurile bateriilor instalate în modelele electrice și hibride ale modelelor Dacia disponibile pe piață în 2024. Este vorba despre prețul cu toate taxele incluse disponibil la serviciul post-vânzare.

Conform acestora, deși grupul Renault utilizează în prezent baterii NMC (nichel-mangan-cobalt) de la furnizorul sud-coreean LG Chem pentru majoritatea vehiculelor sale electrice, în cazul Dacia Spring, vehicul asamblat în China, a fost ales furnizorul local Sunwoda. Astfel, prețul modelului a putut fi menținut sub cel al concurenților de pe piața din Europa.

Mai exact, conform L’argus, prețul pachetului de baterii de 26,8 kWh care intră în dotarea Dacia Spring este de 7.000 de euro, mai puțin de jumătate din prețul final al mașinii (minimum 18.900 euro în Franța). Pentru comparație, în cazul Renault Twingo, model cu baterie de 22 kWh și un preț minim de 21.500 de euro, costul pachetului de baterii este de 12.000 de euro. E important de menționat că, în timp ce Spring are la bază o arhitectură de 262,8 V, Twingo are una de 400 V.

În cazul celor două modele Dacia care pot fi achiziționate în versiune full hybrid (ambele 1.6 Hybrid 140) – Jogger și Duster 3 – prețul micului pachet de baterii de 1,2 kWh este de 3.500 de euro.

Dacia Spring 2024 (c) LifeNews.ro

Citește și:
– Test Dacia Spring facelift: Plus de tehnologie
– Dacia – vânzări de 26.457 de mașini în România în primul semestru. Renault – 8.717 autoturisme și comerciale ușoare

 

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...