Prețul carburanților a scăzut din nou azi, pentru a patra zi la rând

Carburanții auto continuă să se ieftinească, Petrom coborând și azi prețul la benzina și motorină, pentru a patra zi consecutiv. Și Rompetrol a scăzut prețurile, în același ritm.
Mihai Nicuţ - mie, 23 nov. 2022, 14:40
Prețul carburanților a scăzut din nou azi, pentru a patra zi la rând

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 23 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,50 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,71 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7 lei pe litru la benzină și 8,21 lei pe litru la motorină.

O ieftinire de aceeași amploare a operat și Rompetrol, prețurile fiind, la benzinăria din în aceeași zonă Virtuții, de 7,56 lei pe litru pentru benzină și de 8,77 lei pentru motorină, deci, cu reducerea de la pompă avem și aici 7,06, respectiv 8,27 lei pe litru.

Astfel, comparativ cu prețurile de ieri, și motorina și benzina sunt mai ieftine la Petrom și la Rompetrol cu 8 bani pe litru.

Și la Petrom, și la Rompetrol, este a patra zi consecutivă în care prețurile au scăzut. Precedenta a fost ieri, când prețurile au scăzut cu cinci bani litru, după ce, cu două zile în urmă motorina s-a ieftinit cu patru bani pe litru, iar în week-end benzina și motorina s-au ieftinit cu câte cinci bani pe litru. Ieftinirile au re-început în 17 noiembrie, după o lună în care prețurile au crescut în 15 rânduri, cumulând o scumpire de 63 de bani pe litru.

Ieftinirile sunt datorate de scăderile cotațiilor la produsele petroliere, pe fondul ieftinirii țițeiului. Astfel, azi cotațiile Platt’s Med, de referință pentru zona noastră, erau de doar 871 de dolari pe tona de benzină și 970 de dolari pe tona de motorină, mult în scădere față de nivelurile din vară și începutul toamnei.

Cotaţia petrolului şi-a continuat luni tendinţa de scădere pe fondul speculaţiilor că Arabia Saudită şi alte state membre OPEC discută o majorare a producţiei de petrol, acesta adăugându-se informaţiilor potrivit cărora China şi-a înăsprit restricţiile sanitare, ceea ce afectează perspectivele privind cererea mondială de ţiţei, transmitea Bloomberg ieri.

Tendinţa de scădere s-a accelerat după ce Wall Street Journal a dezvăluit că statele membre OPEC+ analizează o majorare a producţiei cu 500.000 de barili pe zi, înainte de intrarea în vigoare a embargoului UE care vizează importurile de petrol rusesc. Dacă se va confirma, această majorare a producţiei vine într-un moment în care sentimentul pe piaţă s-a schimbat.

China a anunţat duminică primul deces din cauza Covid-19 începând din luna mai, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la un nou val de restricţii în cel mai mare importator mondial de petrol.

În prezent, cotaţia barilul de petrol a pierdut toate câştigurile pe care le-a înregistrat la începutul acestui trimestru, când Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, printre care şi Rusia, au căzut de acord să îşi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi. Un iminent embargou al Uniunii Europene cu privire la livrările de petrol rusesc pe mare, precum şi planul G7 de a impune un plafon de preţ pentru petrolului rusesc afectează previziunile.

Pe de altă parte, rafinăriile europene s-au trezit supraaprovizionate cu ţiţei, deoarece deficitul aşteptat din cauza interdicţiei UE asupra petrolului rus nu s-a concretizat încă, transmitea Reuters la finalul săptămânii trecute.

Spreadul pentru ţiţeiul Brent pe termen de o lună s-a redus brusc săptămâna trecută, reflectând o ofertă mai bună pe piaţa fizică a petrolului, pe măsură ce temerile legate de embargoul UE asupra ţiţeiului rusesc încep să scadă. Comercianţii au citat capacitatea Europei de a înlocui petrolul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, Statele Unite şi America Latină, în timp ce Asia cere mai puţin ţiţei din cauza încetinirii economice şi a utilizării sporite a petrolului rusesc. Preţurile contractelor futures pentru petrolul Brent au scăzut, de asemenea, cu aproximativ 7% săptămâna trecută, slăbind pentru a doua săptămână consecutiv.”Este prea mult petrol în jur. Rafinăriile (europene) par să fi supracumpărat în noiembrie şi decembrie, probabil din cauza temerilor din jurul petrolului Ural”, a spus un trader european de ţiţei.

El a adăugar că grevele franceze şi întreţinerea rafinăriilor au contribuit, de asemenea, la un surplus de ţiţei.

Preţurile ţiţeiului Ural din Rusia au crescut în august, deoarece comercianţii şi rafinăriile s-au grăbit să cumpere cât mai mulţi barili, de teamă că interzicerea UE asupra petrolului rusesc va duce la penurie.

UE va interzice importurile de ţiţei ruseşti începând cu 5 decembrie şi cele de produse petroliere începând cu 5 februarie. O limită a preţurilor pentru ţiţeiul rusesc intră şi ea în vigoare pe 5 decembrie.

La momentul redactării acestei știri, cotația pentru Brent era de 86 de dolari barilul iar cea pentru sortimentul WTI de 79 de dolari barilul.

Ieftinirea-compensare de 50 de bani pe litru ar putea continua și la anul

În România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului.  Guvernul a luat decizia la finalul lunii septembrie când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira. Toate companiile mari au continuat să acorde reducerea

Măsura ar putea fi extinsă și după data de 1 ianuarie 2023. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a fost întrebat, sâmbătă, la Prima TV, dacă va mai fi prelungită subvenţia.

“Să vedem în decembrie. În a doua parte a lui decembrie cred că va fi luată această decizie. Vom discuta şi vom vedea. Să ştiţi că avem semnale din piaţă că nu e chiar aşa corectitudine, totuşi. Dacă la prima variantă nu s-a permis revânzarea, acum Ministerul de Finanţe a venit cu ordonanţa şi noi am fost de acord să permitem şi revânzarea către companii şi există suspiciuni că se cere de două ori pentru acelaşi litru, se cer de două ori aceşti 25 de bani. S-a intervenit în Parlament. Noi vrem bună credinţă, dar vrem şi cerem bună credinţă, dar vrem să fie şi respectată. Hai să fim oameni si să respectăm acest lucru.

Sigur, am văzut aceste lucruri şi revenim la normal. Dacă va fi nevoie sigur, sunt convins că decizia va fi luată. Haideţi să vedem cum vor evolua preţurile. Deocamdată a fost o scădere de preţuri, după care a urmat, după decizia OPEC  de scădere a producţiei, a urmat o uşoară creştere a preţului barilului. Este stabilizat în momentul de faţă”, a explicat ministrul Energiei, citat de agenția de presă News.ro

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez Axa SA, o tranzacţie care va crea una dintre cele mai mari companii europene......
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...