Prețul cărnii de porc scade sub pragul 2,7 de euro kilogramul. Față de anul trecut, scumpirea este de aproximativ 30%

Prețul cărnii de porc la fermier continuă să se înscrie pe un trend descendent, scăzând de la finele lunii trecute sub pragul de 270 de euro carcasa de 100 de kilograme. În ianuarie, 100 de kilograme costa 249,5 euro, iar acum un an prețul era cu 24% mai mic. Grecia și România sunt singurele state membre în care numărul animalelor sacrificate a crescut în perioada ianuarie-aprilie față de perioada similară a lui 2022.
Alina Stanciu - mar, 15 aug. 2023, 22:07
Prețul cărnii de porc scade sub pragul 2,7 de euro kilogramul. Față de anul trecut, scumpirea este de aproximativ 30%

Prețul carcasei de 100 de kilograme de porc, tip S, a scăzut în ultima săptămână din iulie sub pragul de 270 de euro (268,8 euro), după opt săptămâni în care s-a atins inclusiv pragul de 284 de euro, arată ultimele date ale Comisiei Europene care exprimă o medie a prețurilor la poara fermelor europene.

Prețul din România, cu 0,5% mai mic decât în săptămâna anterioată și cu 2,4% sub media ultimei luni, se înscrie astfel pe trendul european unde prețul mediu a ajuns la 249,17 euro, cu 0,8% sub ultima săptămână și cu 1,1% sub media ultimei luni.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, carcasa de carne tip S este cu 28,4% mai scumpă în România, în timp ce în UE scumiprea este de 24,4%, în condițiile în care în state precum Letonia prețurile au crescut și cu 43% în timp ce în  Malta prețul a rămas aproape la fel (+ 0,6%).

Anul acesta, carcasa a costat în România și 205 euro, în februarie.

Se taie mai mulți porci

În ceea ce privește sacrificările, România și Grecia sunt singurele state membre unde s-a tăiau mai mulți porci în primele patru luni ale anului. În schimb, datele la cinci luni indică o diminuare a animalelor sacrificate de la 1,2 milioane capete în 2022 la 1,19 milioane de capete în 2023.

În perioada ianuarie-mai 2019, spre exemplu, în România s-au tăiat aproximativ 1,6 milioane de porci.

Importuri mai mari

Carnea de porc este un aliment deficitar în România, producția locală acoperind doar aproximativ o treime din necesarul de consum. Este motivul pentru care porcul este de foarte mulți ani în topul celor mai importate produse alimentare.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în primele cinci luni ale anului România a importat 130,6 mii de tone de carne de porc în valoare de 368 de milioane de euro și a exportat peste 1.600 de tone în valoare de 1,4 milioane de euro. Față de perioada similară a anului trecut, importurule au crescut în volum cu 3,14% și în valoare cu 41,5%.

Cele mai mari importuri provin din Spania, Germania și Ungaria.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări în cazul cărora s-au constatat dezechilibre
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări ...
În 2025, vor fi elaborate bilanţuri aprofundate pentru cele nouă state membre în cazul cărora s-au constatat dezechilibre sau dezechilibre excesive în 2024: România, Cipru, Germania, Grecia,......
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Premisa că studenţii şi angajaţii din Generaţia Z sunt "nativi AI" este o miză riscantă pentru mediul de afaceri şi ...
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,8% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,2% în zona euro în octombrie, ...
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia vor fi disponibilizaţi, a anunţat astăzi, 18 decembrie 2024, ...