Preţul certificatelor de CO2 şi revenirea consumului, printre cauzele principale ale scumpirii electricităţii –  analiză

 Preţul certificatelor de CO2 şi cel al gazelor, precum şi revenirea la consumul industrial dinainte de pandemie se află printre cauzele principale ale scumpirii electricităţii în ultima perioadă, potrivit unei analize realizate de Future Energy Leaders (FEL) România, programul de tineret al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), în parteneriat cu Asociaţia Energia Inteligentă.
AGERPRES - lun, 05 iul. 2021, 13:35
Preţul certificatelor de CO2 şi revenirea consumului, printre cauzele principale ale scumpirii electricităţii -  analiză

„‘Analiza preţurilor energiei electrice şi ale gazelor naturale – cauzalitate şi efecte’ reprezintă informarea corectă şi completă a consumatorilor de energie din România cu privire la factorii care influenţează evoluţia preţurilor şi tendinţa acestora, în baza rapoartelor publicate de instituţii de specialitate”, se arată într-un comunicat al FEL România, remis, luni, AGERPRES.

Este deja cunoscut faptul că, începând cu data de 1 iulie, preţurile la consumatorii finali au înregistrat o creştere. În esenţă, unele dintre principalele motive generatoare a situaţiei din prezent se înscriu pe următoarele coordonate: variaţia preţului înregistrat pe bursa zilnică de energie (conform Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM) – Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU)) în anul 2021 (ianuarie – iunie) vs. 2020 este de +181%; fluxurile transfrontaliere de import de energie au înregistrat o creştere de 23,1% în 2020 vs. 2019.

Un alt factor este creşterea accelerată a preţului emisiilor de CO2. Certificatele de emisii se tranzacţionează la peste 55 de euro, de la o medie de 24 de euro. Sectorul energetic este cel mai afectat.

În plus, gazele au înregistrat o scumpire continuă, iar Gazprom – unul din principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, anunţă un preţ cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut.

Alte cauze sunt reconfigurarea ecuaţiei geopolitice regionale prin decizia Federaţiei Ruse de a renunţa la ruta ucraineană de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, precum şi revenirea la cote normale a consumului industrial pe plan naţional odată cu ridicarea restricţiilor pandemice.

Conform lui Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, „consumatorii români se confruntă cu o creştere a preţurilor la toate formele de energie. În mod greşit aceasta este pusă pe seama liberalizării pieţelor de energie. Trebuie să respingem categoric această ipoteză – Liberalizarea nu creşte sau scade preţul – ci doar stabileşte premisele pentru a reflecta în mod fidel starea şi dinamica înregistrată de sectorul energetic. Preţul energiei de astăzi este costul pe care-l generează situaţia din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de altă parte de o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone”.

Consumatorii plătesc prin facturi costurile de achiziţie, înmagazinare (după caz), transport, distribuţie şi taxe reglementate. Însă, dintre acestea, doar costurile de achiziţie vor creşte, aspect reflectat într-o majorare de aproximativ 19% a unei facturii medii de gaze naturale, respectiv de 6-7% la nivelul unei facturi de electricitate.

Pe înţelesul tuturor, situaţia se prezintă astfel: pe segmentul gazelor naturale, la un consum anual de aproximativ 15 MWh/loc de consum Rezidenţial Pasiv, valoarea medie a unei facturi ar putea creşte de la aproximativ 194 lei/lună la aproximativ 231 de lei/ lună; pe segmentul energiei electrice, la un consum anual de aproximativ 1.18 MWh/loc de consum Rezidenţial Serviciu Universal, valoarea medie a unei facturi ar putea creşte de la aproximativ 80 lei/lună, la aproape 85 de lei/lună.

„Ca urmare a creşterii preţului de achiziţie a energiei, în contextul liberalizării pieţelor, există posibilitatea ca această scumpire să fie asociată de către actori ai sectorului energetic, între care şi consumatorii finali, cu o decizie strict comercială a producătorilor/furnizorilor de energie şi gaze naturale de maximizare a câştigurilor înregistrate. Analizând influenţele din piaţă, constatăm că situaţia este mult mai complexă, obiectivă şi cu implicaţii la nivelul economiei naţionale. De aceea, este important să înţelegem fenomenul, să identificăm cauzele şi să informăm stakeholderii despre importanţa solidarităţii lor în faţa acestei provocări comune”, menţionează Adrian Vintilă, Communication & Media Manager FEL România.

FEL România consideră că impactul resimţit de consumatorul final din România în contextul creşterii preţurilor conexe serviciilor de utilităţi (gaze naturale şi energie electrică) poate fi atenuat prin anumite măsuri.

Acestea sunt, pe termen scurt, continuarea campaniei de informare a consumatorilor finali pentru a încuraja identificarea celor mai avantajoase condiţii de preţ şi de livrare; urgentarea demersurilor de identificare şi clasificare a consumatorilor vulnerabili, cu accent pe implementarea unor măsuri pentru creşterea performanţei energetice a fondului de locuinţe; încurajarea producerii de energie electrică în regim de prosumator prin programe naţionale de tip suport – exemplu, Casa Verde Fotovoltaice.

Pe termen mediu, măsurile ţin de îmbunătăţirea portofoliului de servicii oferite de operatorii depozitelor de înmagazinare, prin introducerea posibilităţii de a înmagazina gaze naturale în baza unui profil multianual şi acordarea unor discounturi; urgentarea emiterii legislaţiei aferente exploatărilor din Marea Neagră, producţia prognozată din arealul pontic, fiind de natură a echilibra raportul între cererea şi oferta regională de gaze naturale pe termen mediu şi lung; simplificarea procesului de a deveni prosumator din punct de vedere legislativ.

Pe termen lung, este necesară securizarea unor proiecte energetice strategice de investiţii prin PNRR, menite a soluţiona criza de generare a energiei electrice pe plan local; pregătirea rundei a XI-a de concesiunim necesară identificării unor noi perimetre cu potenţial petro-gazier.

„Un cumul de elemente stabileşte premisele pentru confruntarea Uniunii Europene (UE) şi implicit a României cu o creştere semnificativă a preţurilor gazelor naturale, a cărui efect va fi resimţit şi pe segmentul pieţei de energie electrică. Efectul conjugat al acestor factori induce un dezechilibru la nivelul raportului dintre cerere şi ofertă, aspect evidenţiat şi de evoluţia preţurilor conexe gazelor naturale practicate la nivelul principalelor hub-uri europene la care piaţa din România se aliniază. Pe baza datelor pe care le deţinem şi a rapoartelor publicate de BNR, INS, Transelectrica, OPCOM şi BRM, observăm că preţul energiei (electricitate şi gaze naturale) va influenţa creşterea inflaţiei şi va avea un efect negativ asupra economiei”, declară Georgian Albu, director general FEL România.

Future Energy Leaders Romania (FEL Romania) este programul de tineret al Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) şi face parte din reteaua globala a Future Energy Leaders, dezvoltată de World Energy Council.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...