Astfel, energia cu livrare luni are un preţ mediu de 1.591 lei pe MWh pe piața pentru ziua următoare. Este un nou maxim istoric, după precedentul atins cu câteva zile în urmă – 1.554 de lei/MWh pentru energia cu livrare în data de 17 decembrie.
De asemenea, a fost atins și nivelul maxim istoric orar – 2.306 lei pe MWh, care a fost înregistrat pentru intervalul 18.00 al zilei de luni. De altfel, în opt intervale orare ale zilei de luni energia s-a tranzacționat duminica la București la prețuri de peste 2.000 lei/MWh.
De data aceasta, prețul spot de la noi, chiar dacă este la acest nivel astronomic, este ceva mai mic decât cel din Ungaria, singura piață cu acces la rețeaua din vestul Uniunii Europene cu care România are conexiune fizică. Este mai mare însă decât cel din Bulgaria, țară care a intrat recent în mecanismul de cuplare a prețurilor spot. În toate intervalele orare ale zilei de luni, în rețeaua românească intră energie din piața bulgară.
Prețurile sunt mari și la nivel european, ba chiar șocante pe unele piețe. Astfel, în Elveția prețul spot este aprroape 400 de euro/MWh, iar în Franța 382 de euro. Prețuri medii de peste 360 de euro au fost înregistrate și în Belgia și Olanda, iar în Germania, cel mai mare consumator de pe continent, prețul a sărit de 330 de euro.
Puteți vedea mai jos prețurile spot din toată Europa
Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.