Prețul energiei electrice a depășit 16.000 de lei/MWh în piața de echilibrare. Guvernul a convocat OPCOM și Dispeceratul Energetic Național pentru discuții

02 07. 2024
energie pret piata electricitate 543656765658678678678

“Săptămâna viitoare voi avea o discuție cu conducerea OPCOM și cu Dispeceratul Energetic Național, pentru că am sesizat aceste lucruri și vom încerca să găsim niște soluții. Sigur că pe termen scurt este greu să rezolvi aceste probleme, există diverse variante, s-a mai întâmplat în trecut, o să le discutăm după ce am această întâlnire și voi avea toate datele. Important, din perspectiva Ministerului Energiei, este să se finanțeze cât mai mult stocarea, investițiile în stocare în baterii, în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, pentru a putea asigura și securitatea și stabilitatea sistemului, și pentru a beneficia pentru un interval mai lung de timp de energia produsă intermitent”, a spus ministrul Energiei, amintind și de apelurile lansate pentru finanțarea de capacități de stocare din PNRR.

Declarația ministrului a fost un răspuns la o întrebare pusă de noi, referitoare la prețurile din ce în ce mai mari care apar în Piața de Echilibrare care, dacă până de curând afectau în special producătorii din regenerabil, acum au ajuns, poatrivit mai multor oameni din piață, să afecteze și furnizorii, și, implict, apoi și connsumatorii care plătesc în final costurile cu dezechilibrele – acolo unde furnizorul la poate transfera.

Prețuri de 7.000 de lei/MWh, atât la dezechilibru pozitiv, cât și negativ, sunt foarte des întâlnite în piața de echilibrare, s-au vazut destul de des și 10.000 de lei, iar ieri dimineață (1 iulie), spre exemplu, în intervalul 06.15-06.30, prețul a fost de 16.021 de lei/MWh. La acel moment, sistemul era în dezechilibru pozitiv (producția era peste consum) cu 84 MW. Așadar, cine a realizat un consum mai mic decât ce notificase inițial (sau a produs mai mult decât a notificat inițial) a plătit acest preț uriaș. Banii i-a luat producătorul care și-a diminuat atunci producția pentru a se ajunge din nou la echilibrul sistemului.

Iar la acea oră nu se poate vorbi despre dezechilibre produse de prosumatori.

“Comparativ cu T1 2023, în T1 2024, s-a înregistrat o creștere cu aproximativ 14 % a dezechilibrelor negative ale părţilor responsabile cu echilibrarea (din care 275.997,977 MWh, reprezentând în jur de 70 %, au generat obligații de plată pentru PRE (părțile responsabile cu echilibrarea – n.red.), prețul de dezechilibru fiind pozitiv, iar restul de 119.678,091 MWh au generat drepturi de încasare pentru PRE, prețul de dezechilibru fiind negativ) și o scădere în jur de 17 % a dezechilibrelor pozitive ale părţilorresponsabile cu echilibrarea (din care 375.590,577 MWh, reprezentând în jur de 82 %, au generat obligații de plată pentru PRE, prețul de dezechilibru fiind negativ, iar restul de 83.150,118 MWh au generat drepturi de încasare pentru PRE, prețul de dezechilibru fiind pozitiv)”, arată Transelectrica într-o analiză recentă referitoare la necesitatea instalării capacităților de stocare.

“În condițiile în care Piața de Echilibrare este o piață voluntară, achiziția energiei de echilibrare se realizează la preț marginal, nu există limite de preț și întervalul de decontare este de 15 minute, în lipsa unei flexibilități rezonabile a sistemului, aceasta devine o piață penalizatoare, cu prețuri de dezechilibru de peste 10.000 lei/MWh, adică de peste 20 de ori mai mari față de prețurile de închidere a Pieței pentru Ziua Următoare cuplată, cu impact semnificativ negativ asupra clienților, producători, consumatori, furnizori de energie electrică, operatorilor de rețele electrice, necesitatea integrării în sistem a surselor de stocare a energiei devine din ce în ce mai stringentă”, mai arată Transelectrica.

Citește și: